Valoarea tranzactiilor de pe piata romaneasca de M&A a crescut cu 39% in 2013

Valoarea estimata a tranzactiilor din Romania a ajuns la 1,09 miliarde de USD in 2013, in crestere cu 39% fata de anul precedent, conform studiului EY – M&A Barometer Romania 2013. Valorile de tranzactionare au fost facute publice pentru 57 de tranzactii din 147.

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii a fost dominata in 2013 de tranzactiile interne, numarul acestora cumuland 56% din total. In 2013, investitorii din Polonia au fost cei mai importanti investitori externi in piata din Romania, cu 4 tranzactii, urmati de cei din Marea Britanie,Turcia, SUA (fiecare cu cate 3 tranzactii) si Rusia, cu doua tranzactii incheiate.

Din numarul total de 147 de tranzactii finalizate, 63% au fost incheiate de catre investitori strategici, in timp ce restul au fost incheiate de investitori financiari. Procentul investitorilor financiari a inregistrat o crestere in 2013 fata de 2012, evidentiind faptul ca fondurile private de investitii identifica mai usor obiective potrivite portofoliului lor in Romania. 

Industria prelucratoare a fost cel mai atractiv sector (dupa numarul de tranzactii), cu 19 tranzactii in 2013. Aceasta a fost urmata de sectorul de energie si minerit (cu 17 tranzactii) si sectorul de media si telecomunicatii (cu 15 tranzactii). 

In ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul de servicii bancare si financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail si de comert en gros.

Prin prisma celor 5 ani de reasezare economica, 2013 a readus in Romania tranzactii notabile in sectorul bancar, al bunurilor de consum si in cel imobiliar, aceste sectoare trecand printr-un proces de consolidare la nivel local, dar avand implicatii pornite din pietele internationale”, spune David Tiplea (foto), Business Development, Cental & South-East Europe, EY.

david tiplea-ey 2

2014 promite tranzactii in care jucatorii puternici vor continua sa se consolideze, fie prin achizitia de competitori aflati in dificultate, fie prin integrarea pe verticala a sectorului si obtinerea unor pozitii strategice fata de competitorii existenti in piata”, a adaugat David Tiplea.

Principalele tendinte cu impact asupra pietei de fuziuni si achizitii

Arena tranzactiilor din 2013 a fost marcata de trei tendinte majore care au redefinit piata de fuziuni si achizitii. 

1. Consolidarea sectorului financiar a fost cea mai vizibila tendinta din piata, marcata prin tranzactii majore in domeniul bancar si de asigurari, dar care a acoperit si alte zone, inclusiv cea de leasing. Cele doua tranzactii din sectorul bancar, RBS Romania – Unicredit Tiriac Bank si Citibank – Raiffeisen Bank, au fost cele mai urmarite din industrie de la privatizarea BCR si preluarea acesteia de catre Erste Bank. Aceste tranzactii au pus si mai multa presiune pe jucatorii din piata pentru a genera crestere sau pentru a se pozitiona pe o anumita nisa, anticipand tranzactii suplimentare pentru perioada urmatoare. 

2. A doua tendinta vine dinspre zona de IPO si SPO (ofertele publice initiale si secundare), alaturi de rolul mult mai activ asumat de bursa locala. Dar, cum aceste succese provin de la companiile de stat, ramane sa fie dovedit faptul ca listarea locala este o solutie reala pentru proprietarii de afaceri private.

3. Cea de-a treia tendinta se refera la faptul ca tot mai multi jucatori importanti din piata opteaza sa-si protejeze afacerile prin solicitarea insolventei. Insolventele marilor jucatori apar ca masura de selectie naturala a pietei in sectoarele aglomerate, care nu au maturitatea sau resursele decapital necesare pentru a participa la tranzactii de fuziuni si achizitii, lasand astfel locul jucatorilor mai maturi si mai puternici.

Activitatea scazuta din sectorul energetic poate fi considerata, in sine, ca un alt semn distinctiv al anului trecut. Pentru moment, interesul pentru tranzactii nu a disparut, a fost doar disipat intre interesul fata de parcurile eoliene operationale si parcurile solare, proiectele de generare a energiei neregenerabile si explorarea de petrol si gaze.

Privind in perspectiva, in 2014 vom vedea o continuare a tranzactiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investitii care urmaresc sa obtina lichiditati din investitiile realizate in perioada de dinainte de criza, o convertire mai accelerata a insolventelor in fuziuni si achizitii si o revenire usoara a sectorului imobiliar, in special pe zona de top a proprietatilor deja ocupate, care genereaza volume mari de numerar

Din partea fondurilor de private equity, ne asteptam la mentinerea unui numar constant de achizitii, asemanator cu cel din 2013, dar cu un flux mai intens de dezinvestire, care va marca urmatorii doi ani”, spune Mihai Pop (foto), Manager, departamentul Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

mihai pop- ey romania 2

Din punct de vedere sectorial, vor continua consolidarile din sectorul serviciilor financiare, cu accent pe servicii bancare si vom asista la o revenire usoara a tranzactiilor in cadrul pietei imobiliare”, a adaugat Mihai Pop.

Barometrul EY este un rezumat si o analiza a informatiilor facute publice si identificate in baze de date reputate, cum ar fi DealWatch si Zephyr. Activitatile de fuziuni si achizitii si datele cuprinse in barometru includ informatii privind tranzactiile de tip privat-privat si exclud: achizitii de pachete minoritare de actiuni sub 15%, rascumpararea de actiuni detinute de actionarii minoritari sau de catre actionarii majoritari, tranzactii imobiliare (cu exceptia cazului in care vanzatorul si/sau cumparatorul a fost o companie imobiliara sau un fond imobiliar), tranzactii de pe piata de capital (cu exceptia tranzactiilor care au dus la o schimbare a controlului), achizitii de licente, contracte de asociere in participatiune, investitiile greenfield, IPO-uri, privatizari, tranzactii care includ active din mai multe tari (valoarea acestor tranzactii a fost ignorata pentru fiecare tara, dar numarul acestora a fost luat in considerare), reorganizari interne.