Va fi infiintata Agentia Bunurilor Indisponibilizate, institutie ce se va ocupa de bunurile sechestrate si recuperarea creantelor

O noua institutie cu personalitate juridica va lua nastere in subordinea Ministerului Justitiei, potrivit unui act normativ promulgat de presedintele tarii.  Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, institutie care va indeplini functii de facilitare a urmaririi si identificarii bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni sau de administrare a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal.

Legea pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost promulgata de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la o luna dupa ce documentul trecuse de votul final al deputatilor.

Potrivit actului normativ  va fi infiintata, in subordinea Ministerului Justitei, o institutie publica de interes national cu personalitate juridica, denumita  Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

In forma finala a documentului, adoptata de Camera Deputatilor si trimisa la promulgare, este stabilit ca noua institutie va avea urmatoarele atributii:

  • *  de facilitare a urmaririi si identificarii bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale;
  • * de administrare simpla, in cazurile prevazute de prezenta lege, a bunurilor mobile indisponibilizate in cadrul procesului penal;
  • * de valorificare, in cazurile prevazute de lege, a bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal;
  • * de gestionare a sistemului informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni;
  • * de sprijinire, in conditiile legii, a organelor judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii si administrarii masurilor de indisponibilizare si confiscare in cadrul procesului penal;
  • * de coordonare, evaluare si monitorizare la nivel national a aplicarii si respectarii procedurilor legale in domeniul recuperarii creantelor provenite din infractiuni.

 

Actul normativ prevede ca bunurile  intrate prin confiscare in proprietatea privata a statului vor putea fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a Consiliului Local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, la propunerea agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.

Totodata, aceste bunuri vor putea fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.

Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare, vor fi alocate, pe baza bilantului anual prezentat de Agentie, astfel:

  • * 20% pentru Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice;
  • * 20% pentru Ministerul Sanatatii;
  • * 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
  • * 15% pentru Ministerul Public;
  • * 15% pentru Ministerul Justitiei;
  • * 15% pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.

 

In indeplinirea functiilor sale, Agentia, ce va avea sediul in Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, va coopera, printre altele, cu Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau Oficiul National al Registrului Comertului.

Pe 11 noiembrie, la sedinta in care Plenul Camerei Deputatilor a decis adoptarea documentului, a participat si Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei de la acel moment.

Agentia trebuie sa dea un mesaj extrem de important dincolo de cel de recuperare a prejudiciilor. Cei care comit infractiuni nu se vor putea bucura de banii obtinuti. Sunt lucruri importante de facut in continuare pentru a avea o institutie matura, dar cu sprijin politic o sa depasim toate impedimentele. Asa cum a rezultat textul in urma dezbaterilor de la Comisia juridica credem ca vom putea avea o institutie puternica, ce va da eficienta procesului penal si cei care vor comite infractiuni vor fi convinsi ca nu se vor putea bucura de produsele infractiunii„, a declarat Cazanciuc, potrivit HotNews.ro.

Prevederile actului normativ nu se aplica inca. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie publicat  in Monitorul Oficial.

ecaterina.virgolici@lhm.ro