Urmeaza o perioada de bun augur pentru piata de real estate din Romania

Pe masura ce Zona Euro isi revine in urma celei mai lungi recesiuni din istoria sa, investitiile in imobiliare isi redobandesc atractivitatea in Europa, se arata in studiul EY, European real estate assets investment trend indicator 2014 – Building confidence. Studiul prognozeaza ca piata imobiliara din Romania se va alinia trendului ascendent, urmand sa atraga fonduri de investitii si sa genereze tranzactii.

In contextul redresarii pietelor externe mature, in urmatoarele 18 luni, piata imobiliara din Romania are toate premisele sa fie una dintre candidatele importante pentru fondurile de investitii. Pe langa tranzactii ale unor active individuale, foarte probabil vom asista si la vanzari de portofolii din partea corporatiilor care sunt mari proprietari de active imobiliare, dar nu sunt dezvoltatori/investori, ci au alt obiect principal de activitate. Din perspectiva dezvoltatorilor, continuarea tendintei de scadere a dobanzilor la RON din ultima perioada este un semnal pozitiv atata timp cat planurile dezvoltatorilor vor intampina corect cererea pietei„, spune David Tiplea, EY Tax & Law, Business Development Leader Central and South-East Europe.

In tarile cel mai grav afectate de criza financiara, inclusiv in Spania sau Olanda, increderea investitorilor este la cel mai inalt nivel, atragand atentia investitorilor internationali si relansarea tranzactiilor in sector.

Investitorii au devenit mai constienti despre noile evolutii care au loc in sector. Printre acestea se numara si pierderea constanta din cota de piata a brokerilor traditionali in favoarea serviciilor de listare online, evolutia segmentului de home office si impactul generat de e-commerce asupra proprietatile comerciale.

Numeroase alte schimbari suferite de sectorul imobiliar european devin, de asemenea, din ce in ce mai pronuntate. Astfel, diferentele inregistrate anterior intre pietele mature si cele emergente, precum si cele intre pietele situate la periferia Europei si cele din nucleul sau alcatuiesc o imagine destul de complicata a pietelor imobiliare din regiune.

Eforturile de restructurare a bancilor din regiune, precum si eforturile de sprijinire a economiilor mai slabe ar putea avea un efect semnificativ asupra pietelor imobiliare din Europa. Toate aceste eforturi vor incuraja investitorii sa se bazeze mai mult pe surse alternative de creditare pentru a finanta tranzactiile imobiliare. Totodata, acestea vor contribui la cresterea ofertei de active, prin eliminarea creditelor neperformante si maturizarea titlurilor de valoare cu garantii ipotecare.

Asteptari pentru sectorul imobiliar european in 2014:

1. Volumul tranzactiilor are intrunite conditiile sa creasca in 2014.

2. Criza creditelor din Zona Euro nu mai este considerata un factor determinant pentru investitiile in imobiliare.

3. Respondentii considera ca pietele imobiliare din toate statele europene se vor dovedi atractive in 2014.

4. E de asteptat ca oferta de active imobiliare sa creasca in majoritatea statelor europene in 2014.

5. Va creste cererea pentru finantari mixte si surse alternative de creditare.

6. Piata titlurilor de valoare cu garantii ipotecare pe proprietati comerciale s-ar putea relansa in 2014, in special in pietele mai mature.

7. Creste apetitul pentru risc al investitorilor, iar investitiile speculative vor creste incet in anumite piete.

8. Investitorii au estimari mixte in privinta preturilor pentru locatii premium. E de asteptat ca nivelul preturilor sa scada in cazul pietelor din Zona Euro cele mai afectate de criza. Insa, in cazul pietelor care au reusit sa se redreseze mai devreme, preturile vor atinge nivelul maxim superior sau chiar vor scadea.

Pentru prima data in ultimii doi ani, majoritatea respondentilor din toate tarile europene care au participat la studiu considera ca piata imobiliara este o destinatie atractiva pentru investitii. Cea mai frapanta crestere a sentimentului de incredere se inregistreaza in Spania si Italia, doua dintre tarile din Zona Euro cel mai sever afectate de criza datoriilor, unde, la sfarsitul anului 2012, doar o minoritate dintre respondenti considerau domeniul imobiliar din tarile lor atractiv pentru investitii.

In prezent, 84% dintre respondentii din Spania si 61% dintre respondentii din Italia considera ca tara lor este o destinatie atractiva pentru de investitii. Rugati sa evalueze comparativ atractivitatea pietei imobiliare locale fata de alte piete imobiliare din Europa, respondentii din Germania si Marea Britanie s-au clasat in fruntea topului. Insa, 14 dintre cele 15 tari incluse in studiu au fost evaluate ca atractive sau foarte atractive de catre mai mult de doua treimi dintre respondenti. Doar in cazul Ucrainei, 44% din respondenti au considerat ca tara lor este o destinatie mai putin atractiva pentru investitii in comparatie cu alte tari europene.

Studiul EY analizeaza tendintele de investitii de pe piata imobiliara europeana si are la baza un sondaj realizat cu executivi din Europa, provenind din companii care investesc in active de pe piata imobiliara.

In aceasta editie, raportul analizeaza opiniile investitorilor cu privire la pietele imobiliare europene in 2014. Rezultatele raportului au la baza un sondaj derulat in randul a peste 500 de investitori in imobiliare, inclusiv clienti EY. Opiniile exprimate de acestia au fost analizate in octombrie 2013 de catre EY si Valid Research GmbH. Participantii la sondaj provin din 15 tari: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Ucraina si Marea Britanie.