UPS cumpara TNT

Compania de curierat UPS va cumpara grupul olandez TNT Express pentru 5,16 miliarde de euro. Tranzactia va asigura UPS o cota aproape egala cu cea a concurentului DHL pe piata europeana a curieratului rapid.

Dupa mai multe sesiuni de negocieri United Parcel Service (UPS) a ajuns la un acord de preluare a TNT, scrie Bloomberg. Tranzactia va duce la formarea unui gigant al industriei de logistica, cu vanzari anuale de 45 de miliarde de euro. Board-ul executiv al grupului olandez TNT a anuntat ca sprijina oferta de 9,5 euro pe actiune, facuta de gigantul american. In luna februarie TNT Express refuzase o oferta de 4,9 miliarde de euro, respectiv 9 euro pe actiune.

UPS, cea mai mare companie de curierat la nivel mondial, vrea sa-si consolideze prezenta in Europa, in special pe piete ca Marea Britanie, Germania si Franta. In prezent United Parcel Service are o cota de piata de 7,8% in Europa. Odata cu preluarea TNT, cota va urca la 17,4%, foarte aproape de cota detinuta de concurentul german DHL. TNT s-a desprins din compania olandeza de servicii postale PostNL si a fost listata anul trecut la Bursa din Amsterdam.

UPS si TNT sunt prezente si pe piata romaneasca de curierat. In 2010 UPS Romania a avut o cifra de afaceri de 18,4 milioane euro, in timp ce TNT Romania a inregistrat afaceri de 34 de milioane de euro.