UNNPR: Declaratiile notariale prin care o persoana consimte la donarea de organe post-mortem nu sunt taxate

Declaratiile autentice notariale prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de onorariu, arata un comunicat al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Precizarea UNNPR a fost lansata in replica la o stire difuzata pe postul de televiziune Antena 1, in cadrul careia salariatul unui birou notarial a afirmat ca declaratiile notariale prin care o persoana consimte la donarea de organe post-mortem sunt taxate.  

Pozitia oficiala a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania este aceea ca declaratiile autentice notariale prin care o persoana consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor sunt scutite de onorariu, potrivit Ordinului Ministrului Justitiei nr. 3760/C/2013, emis la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Mai mult decat atat, notarii publici au obligatia de a inscrie aceste declaratii in Registrul National al Donatorilor de Organe, Tesuturi si Celule – R.N.D., tinut de Ministerul Sanatatii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale”, arata comunicatul Uniunii, care respinge afirmatiile angajatului biroului notarial.

UNNPR precizeaza, totodata, ca biroul notarial nu poate fi reprezentat decat de notarul public, iar afirmatiile unui salariat nu pot reprezenta pozitia oficiala a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Mai multe despre donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, dar si despre sistemul informatizat prin care notarii ii pot inregistra pe donatori, puteti citi aici.