UNNPR Acțiune comună a notarilor europeni pentru desfășurarea în siguranță a serviciului de interes public

Președintele CNUE mobilizează notariatele membre în vederea organizării unei
platforme comune de discuții. Aceasta este destinată schimbului de informații referitoare
la măsurile luate la nivel național de organizațiile reprezentative ale profesiei, pentru
limitarea riscurilor în desfășurarea activității notariale.

Dl. Georgios Rouskas, notar public, președintele Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE), a adresat notariatelor membre ale organizației un mesaj de sprijin și de
mobilizare la acțiune, în vederea adoptării rapide a unui răspuns comun la situația de urgență determinată de pandemia COVID-19.

Sunt convins că este urgent și important să schimbăm între noi informații cu privire la
măsurile luate la nivel național de fiecare dintre notariate în acest context. (…)

Va fi o ocazie de a comunica cu privire la preocupările, reflecțiile și soluțiile existente în
actualul context, astfel încât să fie îmbunătățită reacția notariatelor la criză, necesară atât
pentru interesul public, cât și pentru a respecta valorile notariale.

Vreau să vă asigur că sunt încrezător în forța notariatului european de a depăși această
perioadă dificilă, ceea ce va demonstra încă o dată că puterea constă în unitate. Este momentul de a ne arăta solidari și unii la dispoziția celorlalți pentru ca notariatul european și CNUE să fie consolidate”, a afirmat dl. Georgios Rouskas.

În cadrul platformei de discuții inițiate de președintele CNUE, notariatele naționale vor face
schimb de experiență prin videoconferințe pe tema celor mai bune modalități de organizare a activității, pentru ca serviciul public notarial să se desfășoare în condiții de profesionalism și siguranță pentru cetățeni. Convinsă fiind de necesitatea solidarității și colaborării cu confrații europeni, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România va pune la dispoziția acestora informații despre strategia de adaptare a activității birourilor notariale la situația de criză.

Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană a fost înființat în 1993, odată cu edificarea pieței unice europene și este organismul oficial reprezentativ al profesiei notariale în relațiile cu instituțiile Uniunii Europene. Notariatele naționale care fac parte din CNUE sunt cele din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. Acestea reprezintă interesele profesionale a peste 40.000 de notari și 200.000 de angajați ai birourilor notariale din cele 22 de state membre CNUE. Notariatul român a aderat la CNUE în anul 2007.

Sursa: Biroul Comunicare
Uniunea Națională a Notarilor Publici din România