UNJR, mesaj catre Parlament: „Bugetul propus pentru Ministerul Jusititiei va produce un regres in justitie”

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a oferit  publicitatii, un comunicat de presa in care atrage atentia asupra faptului ca bugetul pe 2016 propus de Guvern pentru Ministerul Justitiei,  in scadere cu aproape opt procente  fata de anul anterior, va produce un regres in justitie.

Comunicatul UNJR:

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu deosebita ingrijorare de faptul ca, in propunerea de buget pe 2016, Guvernul a redus suma atribuita Ministerului Justitiei si solicita pe aceasta cale Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare, care va conduce la blocarea unor reforme esentiale pentru ca cetatenii Romaniei sa se bucure de o justitie modernizata si eficienta.

Reducerea bugetului Ministerului Justitiei vine in contradictie cu hotararea Guvernului luata inca dinainte de adoptarea noilor Coduri, cand si-a asumat obligatia de a efectua investitii substantiale, atat in ceea ce priveste resursele umane, cat si dotarile instantelor, pentru a se putea implementa noile reforme din domeniul justitiei.

In conditiile actualei propuneri de buget, reforme esentiale din justitie prevazuta de noua legislatie nu se vor putea implementa din lipsa acuta de dotari, spatii si personal auxiliar. Una dintre aceste reforme, care din nou nu se va putea pune in practica, este cercetarea procesului in camera de consiliu in materie civila.

Mai mult, UNJR apreciaza ca inacceptabile conditiile vadit improprii in care unele instante sunt obligate sa-si desfasoare activitatea. Insuficienta numarului de sali de judecata si de birouri, infrastructura tehnica si materiala depasita, inexistenta unei platforme care sa permita publicarea tuturor hotararilor judecatoresti, lipsa accesului la bazele nationale si internationale de date s.a. sunt probleme frecvent invocate de catre judecatori, care insa nu au primit niciun raspuns pana in momentul de fata.

UNJR subliniaza inca o data ca reforma justitiei nu se poate rezuma la adoptarea unui nou cadru legislativ, la rapoarte care nu cunosc in profunzime situatia reala din instante si la actiuni pur declarative.

In lipsa unor masuri concrete care sa le permita judecatorilor sa se documenteze in mod real si temeinic cu privire la fiecare cauza, sa acorde timpul necesar studierii dosarului si redactarii hotararii si sa ofere partilor posibilitatea de a cunoaste practica instantelor in anumite materii si de a-si sustine cauza in conditii optime, nu se poate vorbi despre reforma sistemului de justitie in Romania.

Fata de toate acestea, UNJR solicita Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare si sa aloce Ministerului Justitiei suma necesara pentru a realiza investitiile necesare in sistemul judiciar, pentru a permite efectuarea unui act de justitie calitativ, in acord cu asteptarile intemeiate ale justitiabililor.

ecaterina.virgolici@lhm.ro