Uniunea Europeana amendeaza Romania

Incepand cu anul 2016, Uniunea Europeana poate aplica sanctiuni severe statului roman pentru ca nu asigura apa potabila fiecarui cetatean si nu are grija de epurarea apelor uzate. Desi Europa ne-a acordat in ultimii ani finantari de ordinul zecilor de milioane de euro, inca nu au fost luate masurile necesare pentru rezolvarea acestor probleme care ameninta in mod cotidian siguranta cetatenilor.

In localitatea Ariusd din Covasna, in anul 2016, la temperaturi de -10 grade, localnicii strabat kilometri intregi pentru a face rost de apa potabila.  Izvorul este sursa de apa pentru oameni, in timp ce posesorii de animale se aprovizioneaza de la rau, cu ajutorul butoaielor.

In urma cu opt ani, in 2008, au fost depuse depuse actele necesare pentru a finaliza proiectele care solicitau finantari pentru alimentarea cu apa si canalizare, dupa cum declara reprezentantii primariei. Primarul comunei a declarat “Proiectul ne-a fost returnat, nefiind eligibil, explicatii prea multe nu am primit, acum suntem in faza in care realizam studiul de fezabilitate.”

Directivele europene ii obliga pe romani, incepand cu luna ianuarie, sa dispuna de alimentare cu apa potabila, in toate localitatile care aduna mai mult de 2000 de locuitori. In cazul nerespectarii acestei norme, amenda va fi de  10.000 de euro pe zi.

Situatia din localitatea Ariusd nu este un caz izolat. Ploiestiul ar fi trebuit sa detina inca din anul 2010 o statie noua de epurare a apei, ridicata cu fonduri europene. In prezent, proiectul este nefinalizat, iar muncitorii din Ploiesti se lupta cu o bomba ecologica. Apa epurata devine si mai toxica, dupa cum arata rapoartele de mediu efectuate in aceasta zona. Administratia Nationala a Apelor Romane au anuntat deja ca amendeaza Regia de Apa din Ploiesti cu 200.000 de lei pe luna.

Amenda catre Comisia Europeana va fi platita din portofelul cetatenilor.