UNBR:Onorariile avocaților se majorează cu 5,9%-un pas important pentru echitate și stabilitate în sistemul judiciar

Sursa:UNBR

Începând cu data de 1 iunie 2024, onorariile prevăzute în Protocolul tripartit se vor majora cu 5,9%, ca urmare a indexării acestora cu rata inflației (indicele prețurilor de consum total (IPC) minus 100) comunicată de Institutul Național de Statistică pentru perioada aprilie 2023 – aprilie 2024. Această majorare, anunțată pe 31 mai 2024, reprezintă un pas important în recunoașterea eforturilor și a rolului crucial pe care avocații îl joacă în sistemul de justiție.

Vineri, 31 mai 2024, președintele UNBR Traian Briciu, Ministra Justiției Alina Gheorghiu și procurorul general Alex Florența au semnat actul adițional la noul Protocol tripartit din 8 februarie 2024. Acest protocol stabilește onorariile cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență juridică în materie penală, pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Această majorare nu doar că recunoaște munca și dedicarea avocaților, dar contribuie și la stabilitatea și eficiența sistemului judiciar. Prin asigurarea unor onorarii echitabile, avocații sunt motivați să își dedice resursele și expertiza în sprijinul celor care au nevoie de asistență juridică, contribuind astfel la o justiție mai accesibilă și mai echitabilă.

Majorarea onorariilor avocaților cu 5,9% începând cu 1 iunie 2024 este un pas pozitiv și necesar pentru sistemul de justiție din România. Aceasta reflectă angajamentul autorităților de a susține profesioniștii din domeniul juridic și de a asigura un tratament echitabil pentru toți cetățenii, indiferent de statutul lor economic. Prin această măsură, se consolidează fundamentul unui sistem judiciar robust și echitabil, capabil să răspundă eficient nevoilor societății.