UNBR OUG 53/2020 – Aspecte privind avocații

Demersurile începute de UNBR înainte de instituirea stării de urgență și continuate pe parcursul primei luni de urgență sanitară au vizat în mod constant includerea avocaților și a formelor de exercitare a profesiei în planurile de măsuri economice, fiscal-bugetare și compensatorii. Prin urmare, OUG 29, OUG 30 și OUG 32 au inclus în conținutul lor asemenea măsuri de sprijin.

În ceea ce privește indemnizațiile pentru avocații a căror activitate s-a redus în această perioadă, întrucât aplicarea acestora necesita un anumit mod unitar de interpretare la nivel național – situație care s-a dovedit dificil de realizat în cadrul  unor Agenții Județene pentru Plăți și Protecție Socială – au fost făcute eforturi suplimentare în două direcții: fie pentru modificarea legislației în mod corespunzător, fie pentru impunerea unei poziții unitare în teritoriu.

OUG 53/2020, publicată aseară în Monitorul Oficial al României, răspunde acestor eforturi.

Cea mai importantă modificare este mențiunea explicită că avocații beneficiază de indemnizația prevăzută la art. XV alin.(1) din OUG 30/2020. Se califică aceia care în luna pentru care se solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc  câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Detaliile privitoare la impozitul și contribuțiile aferente sunt cuprinse în textul ordonanței.

Ultimul articol al OUG 53/2020 prevede că termenul pentru depunerea documentelor de cerere aferente primei luni de stare de urgență este de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonaței.

Cererile pentru luna aprilie și, eventual, următoarele luni se transmit până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here