UNBR organizează Congresul cu tema “Avocatul și accesul la justiție”

UNBR organizează în perioada 23-25 martie, Congresul cu tema „Avocatul și accesul la justiție”, eveniment ce are loc la în București și abordează diferite tematici, între care cea  mai importantă se referă la facilitarea accesului la justiție.

În deschidere, Gheorghe Florea, președintele UNBR a făcut o scurtă înșiruire a motivelor pentru care se organizează acest Congres care se bucură de prezența unor nume importante de pe scena juridică din România. Printre vorbitori s-au numărat Gheorghe Florea, președintele UNBR, Ioan Chelaru, vicepreședinte UNBR, Dana Gârbovan, președintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), dar şi Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept.

„Dragi participanți! Trăim o perioadă în care justiția este atacată din multiple părți, pe drept sau pe nedrept. Trăim o perioadă în care și profesia de avocat care a suferit anul trecut cel mai greu atac din istoria ei declanșatde membri ai profesiei de avocat care în calitate de oameni politici au lansat în spațiul public vestita superimunitate de care avocații ar trebui să se bucure. Atât avocatura din România cât și avocatura din Europa și din întreaga lume este supusă unor serioase încercări”, a declarat Gheorghe Florea, președintele UNBR.

În continuare, Ioan Chelaru, vicepreședintele UNBR, a completat spunând că deși justiția din România traversează o perioadă nu tocmai ușoară, progrese în acest sens au existat și continuă să se facă.

„Lucrurile trebuiesc mult nuanțate. Progrese s-au făcut în justiția românească și se fac continuu, cu sughițurile inerente. Viața face dreptul și nu invers. Trece proba timpului doar o lege justă, o lege accesibilă. Prin urmare, accesul la justiție vine să împlinească o necesitate naturală, de a da o rezolvare practică unor situații născute de însăși natura lucrurilor. Accesul la justiție este ca oxigenul: vital tot timpul.”, a comentat Ioan Chelaru, vicepreședintele UNBR.

În completare, Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, a pus accentul pe rolul avocatului în societate şi pe responsabilitatea acestuia de a forma un discurs public raţional.

„Este nevoie de un exercițiu susținut de voință politică, iar voința politică este modelată de discursul public rațional. Din acest mortiv, una din misiunile avocaților este aceea de a stimula acest discurs. Avocații sunt cel mai bun barometru pentru toate deficiențele și slăbiciunile statului de drept și de aceea au datoria de a trage un semnal de alarmă. Un astfel de rol al avocatului presupune un sistem independent, iar un sistem independent depinde și de conduita pe care avocații ale să o aibă în societate”, a adăugat Dana Gârbovan, președintele UNJR.

Acest eveniment își propune să trateze problema accesului la justiție în România, în contextul în care garanțiile de bază ale accesului la justiție sunt dreptul la apărare și asistența judiciară gratuită, iar din acest punct de vedere s-au produs o serie de modificări legislative adoptate la nivel european, care își produc efectele și în România.