UNBR condamnă legea grațierii pentru fapte de corupție

Uniunea Națională a Barourilor s-a opus legii grațierii, conform căreia cei condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie ar putea ieși din închisoare, informează hotnews.ro.

Prezenți la ședința comisiei juridice a Senatului, UNBR, alături de reprezentanţii Parchetului General și de Consiliului Superior al Magistraturii s-au opus graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

„Această infracţiune de corupţie, cum ar fi dare de mită, sau cealaltă , luare de mită, sau traficul de influenţă nu se raportează neapărat la oamenii politici, se raportează la toţi cetăţenii acestei ţări. Veţi sesiza că aceste infracţiuni de corupţie apar şi sunt sancţionate de către Uniunea Europeană”, a declarat Ion Ilie Iordăchescu, reprezentantul UNBR.

După protestele în masă împotriva legii grațierii, dezbaterile privind aspectele care ar trebui luate în calcul cu privire la eliberarea deținuților continuă pe scena politică și în spațiul public. O nouă lege care propune grațierea infractiunilor de serviciu – conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare – reapare pe ordinea de zi.

Comisia juridică din Senat a revenit asupra votului dat pentru grațierea faptelor de corupție și a decis, joi, că aceste infracțiuni nu trebuie să existe pe lista faptelor grațiate. În cadrul ședinței desfășurate joi dimineață, 04 mai 2017, s-a mai decis să nu fie grațiate infracțiunile de abuz în serviciu și conflict de interese.

Urmează ca luni să se voteze un raport favorabil, care va ajunge la votul în plenul Senatului, cel mai probabil tot în cursul zilei de luni. În continuare, proiectul va intra în procedura legislativă la Camera Deputaților, care are rol decizional.

Reamintim că în urmă cu aproximativ două săptămâni, Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis Comisiei Juridice o simulare privind proiectul legii gratierii, prin care a calculat cate persoane ar putea iesi din închisori. În varianta propusă atunci de UNBR, ar fi putut ieși din penitenciare până la 899 de încarcerați.