Un veac de grijă pentru cunoaștere, un Mit al Învingătorului – In Memoriam prof. univ. dr. Momcilo Luburici

“Scopul educaţiei ar trebui să fie pregătirea unor oameni care să acţioneze şi să gândească independent şi care, în acelaşi timp, să vadă în slujirea comunităţii realizarea supremă a vieţii lor.” Acest citat ce aparține lui Albert Einstein a rezonat în noi, atunci când am fost prezenți în acest week-end la evenimentul de comemorare a celui ce a avut o viziune amplă asupra învățământului superior românesc, punând bazele uneia dintre cele mai mari și proeminente universități privare din România, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, în 1990.

Momcilo Luburici, personajul (și îndrăznim să îi facem această asociere deoarece personajele dăinuie, fiindu-le însuflețit numele cu aminitiri, unele trecute prin sentimente colective, altele păstrate cu grijă în zidurile „cetății”), a scris în peisajul educațional din țară o pagină din istoria învățămândului sau, mai bine spus, a educației. Personalitate misterioasă, a pătruns în orizontul tinerilor de atunci, întruchipând acel străin care te intrigă și dorești să îi afli povestea, ca mai apoi să te găsești cu sete de cunoaștere.    

Născut în 1924 în actuala Bosnia-Herțegovina, și-a urmat vocea interioară care îi dicta că are un scop de împlinit pentru generații. Așadar, a luat calea migrației, înnotând în apele învolburate ale Dunării, în 1949 ajungând în Republica Populară Română. În capitala patriei de adopție, Momcilo Luburici își continuă studiile în Drept, ani mai târziu deschinzând viitorilor studenți ușa către Teoria generală a statului și dreptului.

Evenimentul prin care a fost celebrată atât creația, cât și creatorul, a adus într-o sală emoția, acel pur sentiment de recunoștință, simțit de personalități care l-au cunoscut personal, dar și foști studenți deveniți astăzi nume semnificative în domeniul cercetării.

Printre ele, prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, cea care a orchestrat emoția menționată mai sus și care a lansat cartea dedicată prof. univ. dr. Momcilo Luburici, Mitul Învingătorului”:

“De regulă, cu trecerea noastră prin această lume, la un moment dat, fie rostită, fie nerostită de acum celebra replică ”Acta Est Fabula”, cade ”cordina” și se întronează tăcerea. Excepție fac aceia despre care, atât de frumos spunea Seneca: ”Alter post mortem quoque est, alter ante mortem periit – Unul există chiar și după moarte, altul a pierit înainte de moarte”, adică, pe de o parte, OMUL excepțional care a înțeles că este OMUL ales și a binemeritat prin faptele sale să trăiască supremul nivel, iar pe de altă parte, omul care și-a compromis șansa devenirii sale…”

Personalitate dragă Universității din București, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru, Președinte UJR, a rostit, în stilul lui inconfundabil, câteva cuvinte de căpătâi, evocând și vocea Academiei de Științe Juridice:

A fost un om care a marcat, nu numai epoca, a marcat știința dreptului. Simțeai nevoia, în prezența unei personalități accentuate cum a fost dumnealui, să te cam apleci cu respect, cu stimă.

Continuare a discursului emoționant, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru a înfăptuit un gest, o dovadă de recunoștință și apreciere pentru cei care au marcat prin existența, opera și viața lor, Știința Dreptului. Distinția poartă numele de Maga Carta, un elogiu adus anului 1915, în lupta pentru drepturi.

Conturul evenimentului a fost dat de către pictorul și sculptorul român, Valentin Tănase, cel care a oferit Universității Creștine Dimitrie Cantemir portretul profesorului Momcilo Luburici, o pictură ce transcede temporalitatea.

La final de articol, vom cita din începutul carții lansate, tocmai pentru a evidenția că, de fapt, moartea profesorului nu a fost finalul, ci el acum trăiește, prin tot ce a insuflat:

“Ab Iove Principium”, deci dintru început trebuie spus că, relativ la percepția unui destin uriaș, apare o anumită provocare: reflectrea acestuia în mentalul colectiv dar, mai important, oglindirea aceluiași destin în mintea fiecăruia. ”, Mitul Învingătorului, In memoriam prof. univ. dr. Momcilo Luburici – Coordonator prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu.

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” ocupă locul 32 în topul Webometrics din cele 102 Universități din România analizate pentru anul 2024.