Un senator acuza: “Profesia de avocat este supusa unui asalt din partea autoritatilor publice, fara ca organele acesteia sa reactioneze in vreun fel”. Pozitia UNBR si a Baroului Bucuresti

Profesia de avocat este supusa de mai multi ani, cu precadere in cei din urma, unui “adevarat asalt din partea autoritatilor publice”, fara ca acest lucru sa starneasca vreo reactie “notabila” din partea celor alesi sa reprezinte avocatii, precizeaza avocatul Serban Nicolae (foto), senator PSD, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea, Decanului Baroului Bucuresti, Ion Dragne, precum si avocatilor din intreaga tara.

Potrivit lui Serban Nicolae, in ultima vreme s-a acreditat ideea ca “avocatii comit falsuri, evaziune fiscala si spalare de bani cu ajutorul contractelor de asistenta juridica”, fiind „un fel de complici ai clientilor, mai ales in cauzele de coruptie si de fraudare a statului”. De asemenea, adauga senatorul, “actele de intimidare a avocatilor, in special a celor care lucreaza in materie penala, s-au inmultit”, insistandu-se, in acelasi timp, pe „modificarea legislatiei, pentru a restrange profesia libera a avocatului, a statutului acestuia si a sistemului propriu de pensii si asigurari sociale”.

Conform senatorului, in fata tuturor acestor actiuni, “reactia profesiei, la nivel de reprezentare oficiala, a fost inexistenta ori, in cel mai bun caz, nesemnificativa.

Publicam integral, in cele ce urmeaza, scrisoarea deschisa semnata de Serban Nicolae.

Domnului Gheorghe Florea – Presedintele UNBR

Domnului Ion Dragne – Decanul Baroului Bucuresti

Spre stiinta – Doamnelor si Domnilor avocati din intreaga tara

Stimati Domni,

De mai multi ani, dar cu insistenta in cei din urma, observ un adevarat asalt al autoritatilor publice asupra profesiei de avocat, fara vreo reactie notabila din partea celor alesi sa ne reprezinte.

Am sa subliniez doar cateva dintre cele mai flagrante aspecte:

1. De cativa ani, organele de control fiscal au instituit regula, potrivit careia, daca la contractele de asistenta juridica generala nu exista rapoarte de activitate, consultatii in forma scrisa si alte inscrisuri justificative, specifice functionarilor, dar atat de nespecifice avocaturii, atunci sunt suspecte de evaziune fiscala;

2. In aceeasi logica cu cea a organelor de control fiscal, organele de ancheta penala au acreditat ideea ca multe contracte de asistenta juridica constituie instrumente pentru spalare de bani;

S-au inmultit actele de intimidare a avocatilor, in special a celor care lucreaza in materie penala, pe fondul ignorarii, din ce in ce mai frecvente, a dispozitiilor legale privind confidentialitatea comunicarii dintre client si avocat;

Se insista pe modificarea legislatiei, pentru a restrange profesia libera a avocatului, a statutului acestuia si a sistemului propriu de pensii si asigurari sociale.

Pe acest fond, nu m-a surprins faptul ca, in proiectul noului Cod Fiscal, cheltuielile cu serviciile de consultanta juridica nu mai erau deductibile daca nu erau necesare activitatii contribuabilului si nu sunt insotite de inscrisuri doveditoare, aceasta necesitate urmand a fi stabilita, bineinteles, de organele fiscale. Am eliminat acest text, printr-un amendament acceptat unanim in Senat si sper ca lucrurile vor ramane neschimbate la Camera Deputatilor.

Dar, aspectul cel mai grav este, in opinia mea, acreditarea ideii ca avocatii, atunci cand nu comit falsuri, evaziune fiscala si spalare de bani cu ajutorul contractelor de asistenta juridica, sunt un fel de complici ai clientilor, mai ales in cauzele de coruptie si de fraudare a statului. Aceasta, pe fondul mentinerii unui statut de inferioritate a avocatului fata de procuror in cauzele penale, in fata instantei de judecata, daca nu chiar o inrautatire a acestui statut.

Reactia profesiei, la nivel de reprezentare oficiala a fost inexistenta ori, in cel mai bun caz, nesemnificativa. Daca in organele de conducere ale profesiei noastre, aceste lucruri au fost deja dezbatute si s-a concluzionat ca nu este necesara o reactie, pentru mine e trist, dar am sa respect regulile. Voi fi doar mai atent si mai retinut in a ma baza pe asemenea reprezentanti. Dar daca o atare dezbatere nici macar nu a avut loc, atunci aceasta atitudine mi se pare inacceptabila.

Suntem cu totii constienti de faptul ca profesia de avocat este consacrata de Constitutia Romaniei, ca ne cunoastem menirea si utilitatea sociala. Evolutia ultimilor ani arata ca nu doar prestigiul, ci insusi statutul profesiei noastre are din ce in ce mai mult si mai grav de suferit.

Va rog sa reactionati! Va cer sa reactionati! Daca sunt necesare modificari legislative, aveti in mine si in ceilalti avocati din Parlamentul Romaniei, tot sprijinul de care este nevoie. Dar punctul de vedere al avocatilor trebuie cunoscut public si asta se face doar prin reprezentanti autorizati, legitim alesi.

Avocat Serban Nicolae

UNBR: „Provocarile la care este supusa profesia sunt mult mai multe decat cele invocate in Scrisoarea deschisa

Drept raspuns la scrisoarea deschisa a lui Serban Nicolae, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a emis un comunicat in legatura cu aceasta, intitulat “Vulnerabilitatea raspunderii avocatului pentru activitatea sa profesionala – preocupare constanta a profesiei de avocat”. In punctul de vedere respectiv, UNBR enumera „problemele reale cu care se confrunta profesia, nu cele particulare, generalizate politic”, precizand, totodata, ca „provocarile la care este supusa profesia sunt mult mai multe decat cele invocate in Scrisoarea deschisa„. UNBR subliniaza, de asemenea, ca scopul sau nu este acela de a reactiona „in spirit agitator de mase, ci in stilul specific profesiei: argumentat tehnic, riguros si decent.”  

Redam integral, mai jos, comunicatul UNBR.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a luat act de scrisoarea deschisa a Domnului Senator Serban Nicolae.

UNBR este constienta de provocarile fara precedent la care este supusa profesia in ultima vreme si si-a facut cunoscuta pozitia atat prin apeluri si memorii publicate pe site-ul institutiei, cat si prin dialog continuu la nivel interinstitutional. Raportul de activitate al Consiliului UNBR, publicat si prezentat la Congresul Avocatilor 2015, prezinta in detaliu eforturile continue duse pentru apararea profesiei, inclusiv punctele invocate de domnul Senator Nicolae Serban.

UNBR are o agenda clar conturata a provocarilor reale la care este supusa profesia si nu intelege sa reactioneze emotional sau sa generalizeze cazurile particulare din justitie sau care prezinta interes politic. Insa, ori  de cate ori organele profesiei organizate la nivel central au fost sesizate expres cu cereri de aparare a celor care sunt victime ale unor abuzuri, cereri sustinute de barourile din care avocatii fac parte, potrivit regulilor legale specifice raporturilor create de legea care instituie o „uniune de barouri” profesia, prin organele sale legal alese, a reactionat!

Politicile profesionale au inclus si includ permanent „apararea apararii”, iar apelurile, rezolutiile, motiunile – acte ale organului suprem de conducere a profesiei (Congresul avocatilor) – au exprimat si exprima ingrijorarea fata de fenomenul cresterii vulnerabilitatii avocatului privind raspunderea pentru activitatile profesionale de consultanta si reprezentare, dar si afirmarea asumarii responsabilitatii fiecarui avocat pentru activitatea desfasurata independent, cu respectarea legii.

Proiectele legislative in materie fiscala au constituit o preocupare continua a UNBR si ca urmare a apelurilor facute de UNBR catre autoritatile cu drept de decizie si a dialogului, acestea au raspuns pozitiv amendand dispozitiile care incalca independenta avocatului si principiul secretului profesional.

In privinta relatiilor dintre avocati si magistrati, s-au facut pasi importanti prin seria de conferinte comune ce au la baza Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni privind relatiile dintre judecatori si avocati adoptat in anul 2013,  prin care sunt evidentiate inclusiv principiile deontologice de colaborare intre avocati si judecatori, rolurile lor in functionarea justitiei. Inclusiv in cadrul Congresului Avocatilor 2015, relatia judecator avocat a fost intens dezbatuta si dialogul cu magistratii va continua pe toate planurile potrivite cu prestigiul celor doua profesii, si nu prin stiri tabloide.

De asemenea, UNBR actioneaza proactiv si a exprimat pozitia consecvent in privinta protejarii secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor avocat client, in materia legislatiei privind spalarea banilor si combaterea terorismului, precum si fata de  proiectele ce urmeaza sa fie supuse dezbaterii publice in materia retinerii datelor.

Acestea sunt problemele reale cu care se confrunta profesia, nu cele particulare, generalizate politic. Insa UNBR nu reactioneaza in spirit agitator de mase, ci in stilul specific profesiei: argumentat tehnic, riguros si decent.

Oricine este interesat poate consulta pe site-ul institutiei toate reactiile UNBR la adresa provocarilor la care este supusa profesia, care sunt mult mai multe decat cele invocate in Scrisoarea deschisa.

Pana in prezent, initiativele parlamentare asumate de pe pozitia de membru al Parlamentului de deputati sau senatori, membri ai partidelor politice parlamentare au reprezentat pozitia pe care Constitutia o rezerva  entitatilor cu drept de initiativa legislativa, iar atunci cand organele profesiei de avocat, legal alese, au fost consultate in prealabil de  cei care au initiat modificari legislative a existat transparenta in comunicarea publica si sprijin expres  afirmat public, in functie de rezultatele consultarii avocatilor, deoarece organele profesiei de avocat, de la nivelul Barourilor sau al UNBR nu sunt inregimentate politic.

Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

Pozitia Baroului Bucuresti

La randul sau, Baroul Bucuresti, prin Decanul Ion Dragne, a transmis un comunicat referitor la scrisoarea deschisa a senatorului Serban Nicolae, prin care anunta ca se raliaza pozitiei oficiale exprimata de UNBR in punctul de vedere de mai sus.

Consiliul Baroului Bucuresti, intrunit in sedinta din 9 iunie 2015, a analizat continutul scrisorii deschise a unui avocat din Baroul Bucuresti.

In acest sens consiliul a luat act si de comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, postat pe site-ul www.unbr.ro, si a constatat ca acesta raspunde tuturor preocuparilor exprimate in scrisoarea deschisa.

Consiliul Baroului Bucuresti isi insuseste pozitia principiala adoptata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si isi manifesta si pe aceasta cale disponibilitatea de a continua dialogul cu membrii profesiei cu privire la orice problema care ar putea avea impact asupra avocaturii.

Decan,

Av. Ion Dragne