Un nou succes NNDKP. Decizia Curții de Apel București în prima Procedură de Arbitru de Urgență din România

Procedura Arbitrului de Urgență nu a fost cunoscută în arbitrajul românesc până la începutul anului 2018, când a fost introdusă prin Noile Reguli de Procedură Arbitrală ale CCIR.

În primul dosar format pe rolul CCIR într-o asemenea procedură, Arbitrul de Urgență a admis cererea de măsuri provizorii formulată de o societate care activează în domeniul producției de energie si a dispus suspendarea obligațiilor de plată ale reclamantei izvorâte din mai multe contracte de leasing.

Pârâta, societatea de leasing, a fost reprezentată de NNDKP și a atacat hotărârea pronunțată de Arbitrul de Urgență cu acțiune în anulare la Curtea de Apel București, invocând atât motive de ordin procedural, cât și substanțial.

Din perspectivă procedurală, s-au invocat, printre altele, nelegala constituire a Tribunalului Arbitral în complet de Arbitru de Urgență în contextul în care părțile au agreat prin convenția arbitrală ca orice dispute dintre acestea să fie soluționate de un Tribunal Arbitral constituit din 3 arbitri, dar și necompetența Curții de Arbitraj de a analiza creanțe pretinse împotriva unui debitor în insolvență. De asemenea, dezbaterile dintre părți s-au purtat și pe tărâmul aplicării în timp a regulilor de procedură arbitrală, al incompatibilității arbitrului, precum și al condițiilor de fond pentru luarea măsurilor provizorii etc.

Din perspectivă substanțială au fost adresate aspecte care țin de neîndeplinirea condițiilor pentru acordarea de măsuri asigurătorii în forma solicitată de reclamantă.

Prin decizia pronunțată la data de 7 iunie 2018, Curtea de Apel București a admis acțiunea în anulare și a dispus desființarea măsurilor provizorii luate de Arbitrul de Urgență.

Asistența juridică a clientului în dosarul având ca obiect acțiunea în anulare a fost asigurată de Sorina Olaru, Partener și Daniela Ghervas, Asociat Senior în cadrul departamentului de litigii.

„Această soluție vine în continuarea unui alt succes, recent, al NNDKP obținut tot într-o Procedură de Arbitru de Urgență, dar chiar în fața Curții de Arbitraj. După cum menționam și cu acea ocazie, aceste dosare ne-au demonstrat că regulile privind Procedura Arbitrului de Urgență, pot da naștere unor dezbateri complexe, atât pe aspecte de procedură, cât și de fond. În acest context, ne bucură decizia pronunțată de Curtea de Apel București, care, reflectând prima analiză a unei instanțe de judecată asupra Procedurii de Arbitru de Urgență, va fi o decizie de referință în acest domeniu”, a declarat Sorina Olaru, partener, arbitru și membru al Colegiului de Conducere al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Practica de Litigii a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul soluționării disputelor, inclusiv prin clasarea pe primul loc de ghiduri internaționale de renume precum Chambers and Partners (ediția europeana) începând cu anul 2007, și de The European Legal 500 începând cu anul 2002. Cu 10 Parteneri ce coordonează o echipă de peste 50 de avocați litigatori prezenți în București și în cele patru birouri regionale (Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Craiova), NNDKP dispune de resursele necesare pentru a gestiona cazuri complexe, implicând mai multe părți sau care au o durată de mai mulți ani și propune strategii durabile pentru a reduce potențiale riscuri viitoare.