Un nou Regulament al UE schimba regulile jocului in ceea ce priveste responsabilitatea financiara in litigiile dintre investitori si statele membre

Gestionarea litigiilor dintre investitori si statele membre ale UE a fost clarificata, recent, printr-un nou Regulament european, intrat in vigoare recent. Acesta stabileste, printre altele, cum se asigura atribuirea raspunderii financiare in litigiile respective, inclusiv cine suporta costurile unui astfel de litigiu si cine va plati in final despagubirile acordate.

Incepand cu 17 septembrie 2014 a intrat in vigoare un nou Regulament european ce stabileste cadrul legal pentru gestionarea litigiilor dintre investitori si statele membre UE.  De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona in 2009, Uniunea Europeana are competenta exclusiva in ceea ce priveste acordurile internationale referitoare la investitiile straine directe. Pana acum, a fost neclar pentru investitori unde sa adreseze pretentiile rezultate din astfel de tratate, fie catre Uniune, fie catre statul membru, si cine anume raspunde financiar. Noul Regulament stabileste in mod practic cum se asigura atribuirea raspunderii financiare in aceste litigii, inclusiv cine suporta costurile unui astfel de litigiu si cine va plati in final despagubirile acordate„, a declarat Gabriel Sidere (foto), Managing Partner CMS Romania.

Noile norme (Regulamentul (UE) Nr. 912/2014) sunt o evolutie pozitiva si au ca scop dezvoltarea in continuare a unui mecanism transparent, responsabil si echilibrat de solutionare a litigiilor dintre investitori si tarile membre, ca parte a politicii comerciale si de investitii a UE.

Regulile stabilesc atat principiile de atribuire a eventualelor costuri sau despagubiri financiare, cat si procedura de coordonare a litigiilor si negocierea unei intelegeri pentru evitarea costurilor unui arbitraj investitional. Aceasta procedura permite Comisiei Europene sa ajunga la o intelegere intr-o cauza care implica raspunderea financiara a Uniunii ori a unui stat membru. Statul membru isi asuma raspunderea financiara si actioneaza in calitate de parat in litigii privind masurile luate la nivel national, in timp ce UE va apara masurile adoptate la nivelul Uniunii.

Totodata, UE va trebui sa-si asume raspunderea financiara si sa actioneze in calitate de parat si in litigiile care implica masuri ale unui stat membru ca urmare a implementarii de catre acesta a legislatiei UE.  In toate cazurile va exista o cooperare stransa si transparenta intre tarile membre si institutiile europene.

Noutatea acestor norme rezida in implicarea Comisiei Europene in cazul litigiilor dintre investitori si statele membre, atat in privinta coordonarii apararilor, cat si a deciziei de stingere a litigiului prin ajungerea la o intelegere. Noul Regulament defineste cine este cel mai bine plasat pentru a apara interesele Uniunii si ale statelor membre in cazul litigiilor privind incalcarea acordurilor internationale la care UE este parte, asa cum ar fi Tratatul privind Carta Energiei.  Astfel, investitorii din tarile non-UE care au in vedere o potentiala actiune impotriva Romaniei in baza Tratatului privind Carta Energiei vor trebui sa isi calibreze eventualele cereri de despagubire si strategia de caz in functie de  nivelul de implicare a Comisiei Europene„, a concluzionat Gabriel Sidere.