Un nou proiect de lege aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat un proiect de lege care vizeaza modificarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, in scopul transpunerii in legislatia nationala a unor prevederi din Directiva europeana de aplicare a taxelor la vehicule grele de transport de marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

Cu aceste prevederi, vor fi recalculate intermediare de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. In urma acestor recalculari, vor fi majorate semnificativ o serie de tarife, dar vor exista si reduceri. Pentru celelalte categorii de vehicule, tarifele raman la nivelul aplicat in prezent.

Potrivit Guvernului, un aspect important legat de transpunere consta in stabilirea unor proportii intre nivelul anul si cel intermediar al tarifului de rovinieta, cu valabilitate de o zi, sapte si 30 de zile. Prin modificarea tarifelor existente in conformitate cu prevederile Directivei 2011/76/UE, se vor aplica urmatoarele proportii: tariful lunar va reprezenta maximum 10% din tariful anual, tariful saptamanal va fi maximum 5% din tariful anual si tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern dupa ce Comisia Europeana a deschis o procedura de infrigement impotriva Romaniei, pentru neindeplinirea obligatiilor de stat membru, mai exact, de transpunere in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2011/76/UE pana la 16 octombrie 2013.