Un nou inceput pentru mediere

Cu o noua lege de functionare adoptata de Parlament mediatorii se pregatesc sa ofere o alternativa serioasa si credibila pentru rezolvarea conflictelor. Ministerul Justitiei, magistratii, avocatii si notarii si-au declarat deja deschis sprijinul pentru promovarea medierii si pentru solutionarea mai eficienta a disputelor.

“Cetatenii trebuie sa stie ca, intr-un mare numar de situatii, nu statul este cel care raspunde cel mai bine nevoii de a da un raspuns unor chestiuni private, ci este nevoie doar de dialog, de deschidere, iar pentru acestea de un profesionist care sa ajute la gasirea gandului bun de pe urma”, a declarat Titus Corlatean (foto 1), ministrul Justitiei, la conferinta “Reglementarea medierii – o solutie pentru mediul de afaceri”. Evenimentul a fost organizat de deputatul liberal Alina Gorghiu in parteneriat cu Asociatia “O sansa pentru viitor”, Camera Consultantilor Fiscali, Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania, Tuca Zbarcea si Asociatii, Asociatia Centrul Avocatilor Mediatori.

Ministrul Justitiei a declarat ca sunt necesare exigenta si profesionalism in formarea noilor mediatori, dar si actiuni de promovare prin care medierea sa se faca vazuta in peisajul social, cu toate avantajele ei. “Nu trebuie uitat ca elementul pe care se sprijina medierea – increderea cetateanului – se cladeste, la randul ei, pe imaginea unui mediator profesionist, integru, si subliniez, integru, care intelege interesele si pozitiile divergente ale partilor, care pastreaza secretul profesional si isi pastreaza echidistanta”, a mai spus Titus Corlatean.

Alina Gorghiu (foto 2) spera ca mediatorii sa fie pregatiti la 1 octombrie, cand intra in vigoare noua lege de functionare a profesiei, pentru a informa eficient si convingator pe toti cei care vor veni la sedintele de informare obligatorii despre avantajele medierii. Deputatul liberal a declarat pentru legalmarketing.ro ca se asteapta ca 70-80% dintre cei care vor veni la sedintele de informare despre mediere sa accepte apoi si sa participe la mediere.

Cornel Popa (foto 3), partener Tuca Zbarcea si Asociatii, crede ca apelarea la solutia medierii ofera o sansa reala pentru degrevarea instantelor de judecata. Reprezentantul TZA a declarat pentru legalmarketing.ro ca mediatorii sunt complementari avocatilor in solutionarea unuei dispute.

Mesaje de sustinere a medierii ca solutie alternativa de rezolvare a conflictelor au mai transmis Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Alina Ghica, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Octavia Spineanu Matei, presedintele Institutului National al Magistraturii si Bogdan Ciuca, presedinte al Camerei Notarilor Publici Galati.

O privire avizata din interiorul profesiei de mediator a fost oferita de Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere, Ion Dedu, vicepresedinte al Consiliului de Mediere, Zeno Sustac, co-presedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania, dar si de alti importanti mediatori.

Pe 19 iunie Camera Deputatilor a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Noile norme prevad obligativitatea partilor unei dispute de a participa la o sedinta de informare cu privire la mediere, chiar daca au inceput un proces in instanta.