Un grup de profesori de drept, The New York Bar Association și Open Society Justice Initiative au sancționat Administrația Trump în privința măsurilor adoptate împotriva Curții Penale Internaționale

La începutul lunii septembrie, Administraţia Donald Trump a impus sanţciuni economice fără precedent procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI).

CPI a condamnat aceste sancţiuni ca fiind ”inacceptabile” şi ”fără precedent”.

”Azi noi trecem de la vorbe la fapte”, a anunţa şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, ”pentru că CPI continuă, din nefericire, să vizeze americani”.

El a anunţat înscrierea pe o listă neagră a Statelor Unite a numelui procurorului Fatou Bensouda şi al lui Phakiso Mochochoko, directorul Diviziei cu privire la competenţe, complementaritate şi cooperare a jurisdicţiei cu sediul la Haga, în Olanda.

Eventualele lor averi în Statele Unite urmează să fie blocate, iar accesul la sistemul financiar american le este oprit.

”Orice individ sau entitate care va continua să asiste material aceşti indivizi se expune de asemena unor sancţiuni”, a avertizat Pompeo într-o conferinţă de presă.

”Nu vom tolera tentativele ilegitime ale CPI de a-i supune pe americani jurisdicţiei sale”, a subliniat el.

Angajat într-o ofensivă fără precedent împotriva CPI, preşedintele american Donald Trump a autorizat în iunie sancţiuni economice vizând oficialii Curţii, cu scopul de a descuraja jurisdicţia să ancheteze militari americani cu privire la implicarea lor în Războiul din Afganistan.

”Aceste acte coercitive, îndreptate împotriva unei instituţii judiciare internaţionale şi funcţionarilor săi, sunt fără precedent şi constituie atacuri grave la adresa Curţii, sistemului justiţiei penale internaţionale” şi ”statului de drept în general”, a denunţat CPI.

Un grup de profesori de drept au susținut joi într-un nou proces că sancțiunile administrației Trump împotriva membrilor Curții Penale Internaționale pentru investigarea posibilelor crime de război de către soldații americani în Afganistan sunt ilegale și neconstituționale, transmite Law.com.

Plângerea a fost depusă la curtea federală din Manhattan. Într-o plângere de 37 de pagini, profesorii și Open Society Justice Initiative, un grup pentru drepturile omului cu sediul în Manhattan, au declarat că actiunea lui Trump le-a înăbușit drepturile care rezulta din primul amendament – acela de a sprijini CPI.

Potrivit documentului, toți reclamanții au interacționat profesional cu CPI și cu procurorul instanței, Fatou Bensouda, care a fost ea însăși ținta ordinului.

Ordinul lui Trump a fost sanctionat si de The New York City Bar Association.