"Un Ferrari transmite pe langa senzatii si emotia in condus si spiritul de invingator al marcii"

Interviu cu doamna Camelia Bazac, Director General, Forza Rossa
 
Cum a afectat criza financiara din Romania vanzarile Ferrari pe aceasta piata?
 In primul rand automobilele Ferrari, apreciate pentru designul spectaculos, inovatiile si tehnologia cea mai avansata a industriei auto, sunt vazute si ca o investitie. Un Ferrari isi pastreaza valoarea in timp, reprezinta un plasament sigur tocmai in perioadele economice marcate de incertitudini si de incetinire. Multi din clientii nostri o numesc o “bijuterie mecanica”, tocmai din acest motiv.

Care este cel mai bine vandut model de Ferrari in Romania?
Cel mai mare succes l-a avut in acest an California, care este de altfel si modelul meu Ferrari preferat. Masina este foarte utila si poate fi folosita atat in excursii de week-end, pe circuit dar si in activitatile de zi cu zi.
      
Cum ati caracteriza posesorul roman de Ferrari? Care este profilul acestuia?
 Vorbim in primul rand de o lume de pasionati. Majoritatea clientilor nostri cunosc istoria, evolutia si victoriile in competitii si gama Ferrari. In ceea ce priveste categoria socio-profesionala, majoritatea clientilor nostri sunt antreprenori, provin din sfera profesiilor liberale sau directori de multinationale. Clientii nostri ne-au afirmat ca se inspira mult din povestea si din succesul Ferrari in activitatile lor profesionale. Un Ferrari transmite pe langa senzatii si emotia in condus si spiritul de invingator al marcii. 
     
Cum isi poate pune in valoare un posesor roman de Ferrari placerea de a conduce o astfel de masina, avand in vedere infrastructura din Romania?
Daca aveti impresia ca un posesor de Ferrari conduce pe autostrada va inselati. Avem si in Romania drumuri spectaculoase precum Transfagarasanul, Transalpina sau drumurile din jurul Brasovului. Litoralul Marii Negre este superb. Dar in afara de acestea, in cadrul Ferrari Owner’s Club Romania organizam raliuri turistice sau tematice exclusive pentru clientii Ferrari. Spre exemplu in acest an am facut un superb tur al vinurilor din regiunea Provence, in Franta, iar anul viitor vom merge in regiunea Champagne, pentru a degusta cele mai renumite sampanii din lume. Aceste actiuni sunt foarte cautate de clientii nostri, mai ales ca mai organizam in paralel si zile de pilotaj pe circuit si multe alte evenimente tematice. 
 
Avand in vedere perioadele lungi de asteptare pentru a ajunge in posesia unui Ferrari, au existat de-a lungul timpului clienti nemultumiti de acest lucru?
Nu, pentru ca asa cum va spuneam, vorbim de o lume de cunoscatori. Iar asteptarea face parte din ritual, din sentimentul unic de a fi posesor de Ferrari. In acelasi timp, noi facem eforturi mari sa obtinem masinile in termenul cel mai scurt posibil si nu am avut nici o plangere sau nemultumire al unui client cu privire la acest aspect.
 
Exista la noi in tara un serviciu de inchiriere pentru cei care doresc sa conduca un Ferrari?
Da, in cadrul reprezentantei oficiale, Forza Rossa, oferim spre inchiriere automobile Ferrari pentru o zi sau un week-end celor care isi doresc aceasta experienta unica. Am avut de asemenea solicitari si pentru evenimente speciale precum nunti sau aniversari. Iar preturile nu sunt foarte ridicate.
 
Viitori posesori de Ferrari trebuie sa faca o pregatire in prealabil pentru a putea conduce in siguranta o astfel de masina?
Acest lucru nu este obligatoriu, dar este recomandat. In fiecare an clientii nostri, urmeaza din propria initiativa un curs de pilotaj pe circuit, fiind ghidati de piloti profesionisti. Scopul acestor cursuri este intelegerea notiunilor corecte de pilotaj si ii ajuta pe posesori in a cunoaste limitele masinilor. Ei se simt mult mai in siguranta si inteleg mai bine sa anticipeze pericolele.
 
Domeniul in care activati este privit ca fiind mai mult un “domeniu al barbatilor”. Cum reuseste o femeie sa aiba succes intr-o “lume a barbatilor”?
 Eu cred ca lumea automobilelor este doar perceputa ca una a barbatilor. In primul rand trebuie sa fii pasionat, sa iti placa ceea ce faci. Am avut bucuria sa cunosc femei care au castigat competitii de automobile, o lume vazuta tot ca un domeniu al barbatilor. Spre exemplu ultimul model Ferrari California cunoaste un mare succes in randul doamnelor, dat fiind multifunctionalitatea dar si usurinta in conducere.