Un avocat portughez a pus sub protectia CEDO extrasele bancare ale avocatilor

Deja celebru avocat portughez a castigat la Strabourg impotriva procurorilor si judecatorilor care, in viziunea lui ,a pus interesul public mai presus de confidentialitatea profesionala.

Sectia a IV-a a Curtii de la Strasbourg, prezidata de judecatorul  Andras Sajo, s-a pronuntat,  in data de 1 decembrie 2015, in cauza de Brito Ferrinho Bexiga Villa Nova vs. Portugalia (cererea nr. 69436/10), constatand in unanimitate incalcarea dreptului la respectarea vietii private garantat de Art. 8 din Conventie, intr-un caz ce a vizat accesul autoritatilor portugheze la conturile bancare ale unei firme de avocatura apartinand unei avocate cercetate intr-un dosar de frauda fiscala.

Judecatorii curtii europene pentru drepturile omului au constatat ca operatiunea de consultare a extraselor de cont ale firmei de avocatura a avocatei a echivalat cu o implicare ilegala in dreptul la respectarea secretului profesional, aflat in sfera de aplicare a notiunii de viata privata. Curtea a sesizat ca procedura de consultare si chiar ridicare a documentelor bancare confidentiale s-a derulat fara participarea avocatei Silvia Maria de Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova, care nu a avut in niciun moment posibilitatea de a-si prezenta argumentele, si chiar mai mult, autoritatile nu au solicitat avizul Baroului Avocatilor asa cum prevede, in asemenea situatii, Codul de procedura penala portughez:

In continuare, Curtea observa ca art. 135 alin. (4) din Codul de procedura penala si art. 87 para. (4) din Statutul Baroului Avocatilor prevad consultarea Baroului Avocatilor in cadrul procedurilor ce vizeaza ridicarea de documente ce intra in sfera secretelor profesionale„. (paragraful 57 din hotarare)

Avand in vedere lipsa unor documentele justificative procesurale si a unui control judiciar efectiv al procedurii de ridicare a inscrisurilor care se presupuneau a fi  confidentiale, Curtea a stabilit, in unanimitate, ca autoritatile portugheze nu au reusit sa gaseasca un echilibru corect intre cerintele interesului general si cerintele de protectie a dreptului la respectarea vietii private a avocatei reclamante.

Avocata a refuzat vehement sa puna la dispozitia Fiscului extrasele de cont, invocand confidentialitatea profesionala si secretul bancar

In timp ce o inspectie se derula asupra conturilor firmei de avocatura a Silviei Maria de Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova, autoritatile fiscale portugheze au constatat ca aceasta nu si-ar fi platit Taxa pe Valoarea Adaugata aferenta unor onorarii incasate in perioada 2005-2006, onorarii platite in contul de persoana fizica al avocatei. Fiscul i-a solicitat avocatei extrasele de cont, insa aceasta a refuzat sa ofere autoritatilor documentele solicitate, invocand confidentialitatea profesionala si secretul bancar. Ulterior, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul din Faro au deschis pe numele avocatei un dosar avand ca obiect frauda fiscala.

Dupa lungi dezbateri, dupa ani de procese si infatisari, Parchetul de pe langa Tribunalul din Faro a suspendat procedurile penale demarate impotriva avocatei sub aspectul infractiunii de frauda fiscala, doamna avocat scriind ulterior  si o fila de istorie in capitolul drepturile omului.