Un avocat de culoare acuză oficialii Nord-Irlandezi de profilare rasială

Comisia pentru egalitate din Marea Britanie investighează acuzatiile de profilare rasială facute de oficialii nord-irlandezi responsabili cu imigrația. Acuzatia a fost adusa de un avocat cu dubla cetatenie – ivoriano-britanica, în ajunul votului cheie Brexit privind controalele la frontieră în regiune.

Jules Gnezekora, care locuiește în County Down, a depus plângerea după un incident în care susține că a fost desemnat pentru interogatoriu de patru ori intr-o călătorie cu feribotul între Belfast și Glasgow.

“Nu am fost tratat în mod egal cu oamenii albi care călătoreau pe vas cu mine. Niciodată, în niciun moment al interogarilor nu mi s-a inaintat temeiul juridic al opririi și al chestionării “, a declarat Gnezekora într-o declarație adresată Comisiei de Egalitate din Irlanda de Nord.

Plângerea a exprimat îngrijorarea că pasagerii etnici negri și minoritari sunt supuși profilării rasiale pe rutele interne între Irlanda de Nord și Marea Britanie, chiar dacă verificările pasaportului nu sunt obligatorii pe rute deoarece toată Marea Britanie se încadrează in “spațiul de călătorie comun” .

Avocatul Gnezekora locuieste în Marea Britanie timp de 25 de ani, s-a mutat în Irlanda de Nord in urma cu mai puțin de șase luni pentru a fi alaturi de prietena lui. Este avocat comercial și călătorește frecvent.

“Este fundamental greșit că cineva poate fi tras deoparte pentru o verificare doar din cauza culorii pielii. Ei pot face această greșeală o singură dată, dar să o facă de patru ori nu este în regulă. ”

Daniel Holder, directorul adjunct al grupului de campanie pentru drepturile omului din Belfast, Comitetul pentru administrarea justiției, a declarat că preocuparea sa este că frontiera irlandeză se  “va ajunge la controalele care sunt, în esență, rasiste”, dacă acestea vor fi introduse după Brexit.

CAJ sprijină un amendament la proiectul de lege privind retragerea din Uniunea Europeană, care va fi dezbătut în Camera Comunelor săptămâna aceasta, pentru a preveni orice fel de controale de frontieră nord-sud post-Brexit.

Comisia pentru egalitate a declarat că activitatea sa este confidențială și că nu are niciun comentariu de facut.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here