UE are un buget de 960 miliarde de euro in urmatorii 7 ani

Liderii Uniunii Europene au ajuns, astazi, la un acord cadru privind bugetul pe termen lung, dupa o noapte intreaga de negocieri, trasand un nivel de cheltuieli de 960 miliarde de euro in urmatorii ani, in domenii precum agricultura sau cercetarea, relateaza Reuters.

Acordul, care va fi definitivat, potrivit liderilor europeni, in cursul zilei de astazi, prevede un echilibru strans intre cerintele statelor nordice, precum Marea Britanie si Olanda, care au dorit un buget de austeritate, si cerintele tarilor din sud si est, cum ar fi Franta si Polonia, care au solicitat cheltuieli mai mari pentru subventiile agricole si infrastructura.

„Suntem increzatori in faptul ca am stabilit deja cadrul acordului”, a declarat un oficial european, citat de agentia de presa. „Negocierile nu sunt finalizate, insa suntem siguri ca se vor incheia astazi”.

Mai multi diplomati si oficiali europeni au confirmat stabilirea acordului cadru.

Oficialii au mai spus ca bugetul final va fi cu 12 miliarde euro sub nivelul din propunerea anterioara, ceea ce aduce nivelul cheltuielilor pe 2014-2020 la 960 miliarde euro.

Scaderea este de circa 3% fata de ultimul cadru multi-anual, si marcheaza primul declin net al cheltuielilor planificate pe termen lung din istoria Uniunii Europene.

Reducerile vor fi suporttate in special de proiectele in infrastructura. Cheltuielile in agricultura nu au suferit taieri, ci au primit o majorare de 1,5 miliarde euro pentru dezvoltarea rurala in urmatorii sapte ani, decizie ce a multumit Franta si Italia.