TZA si Schoenherr, misiune indeplinita in preluarea VB Leasing Romania de catre Getin Holding. CC a autorizat tranzactia

Consiliul Concurentei a autorizat, marti, 9 septembrie 2013, preluarea VB Leasing Romania IFN S.A., divizia locala a companiei austriece Volksbank Leasing International, de catre grupul polonez Getin Holding S.A. Ca urmare a preluarii integrale a VB Leasing Romania, Getin a obtinut controlul indirect si asupra VBL Broker de Asigurare, o subsidiara a VB Leasing.

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica prin care Getin Holding S.A. a preluat controlul asupra VB Leasing Romania IFN S.A. si asupra VBL Broker de Asigurare S.R.L.”, arata un anunt al institutiei.

Consiliul Concurentei a precizat ca “a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal. Evaluarea s-a realizat in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. Analiza efectuata a demonstrat ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia.

Tot marti, reprezentantii Getin Holding au semnat la Varsovia contractul de achizitie a 100% din actiunile VB Leasing Romania IFN S.A. si VB Leasing Polska S.A. Acordul preliminar de achizitie a fost semnat in data de 15 mai 2014 cu VB-Leasing International Holding GmbH, Austria.

Tranzactia finalizata in data de 09 septembrie 2014 face parte din strategia de dezvoltare a grupului pe segmentul de leasing si consolidare a pozitiei sale in piata financiara din Romania„, arata un anunt al Getin Holding.

Potrivit sursei citate, in urma finalizarii tranzactiei, Romanian International Bank S.A. a achizitionat creantele rezultate din contractele de credit si leasing ale VB Leasing Romania IFN S.A., banca urmand a-si consolida portofoliul de creante si pozitia in piata financiar-bancara din Romania.

Achizitia creantelor rezultate din contractele de credit si leasing ale VB Leasing Romania IFN S.A. de catre RIB, lansarea de noi produse de creditare, consolidarea echipei si relocarea sediului central intr-o cladire din nordul capitalei sunt pasi importanti in implementarea modelului de business al grupului si consolidarea pozitiei bancii in piata financiar-bancara din Romania”, a declarat Stephen James Orlesky, CEO al Romanian International Bank S.A.

Modelul de business al Getin Holding este unul extrem de dinamic, concentrat pe oferirea de servicii diversificate pentru clientii de retail si small business. Dorim sa ne consolidam prezenta in piata romaneasca prin oferirea de produse inovatoare, de calitate superioara, si mai ales prin construirea unei relatii durabile cu clientii nostri. Vom dezvolta afacerile grupului in Romania in conditii de profitabilitate si risc controlat, Romania fiind o piata importanta pentru Getin Holding S.A.”, a adaugat Rafal Marcin Juszczak, Vicepresedintele Consiliului de Administratie al Getin Holding, responsabil pentru piata din Romania.

TZA si Schoenherr, in tranzactie

In 15 mai 2014, grupul polonez Getin Holding, care a preluat, la sfarsitul lui 2013, institutia de credit Romanian International Bank (RIB), a incheiat un acord cu Volksbank Leasing International privind preluarea filialelor din Romania si Polonia ale companiei austriece pentru 163 milioane de zloti (38,9 milioane de euro).

Potrivit unui comunicat de presa remis in perioada respectiva, Getin urma sa plateasca circa 52 milioane de zloti (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania si aproximativ 111 milioane de zloti (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia.

La fel ca in cazul preluarii RIB, de partea Getin Holding in aceasta tranzactie s-a aflat firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, printr-o echipa formata din Cristian Radu, Partener, si Gabriela Anton, Managing Associate. Avocatii de la TZA au colaborat cu firma Domański Zakrzewski Palinka sp.k., care a oferit consultanta celor de la Getin Holdin cu privire la aspectele de drept polonez ale tranzactiei.

De partea cealalta, austriecii de la Volksbank Leasing International au beneficiat de consultanta juridica a firmei de avocatura Schoenherr. Echipa Schoenherr implicata in aceasta tranzactie a fost coordonata de partenerul Sascha Hödl, asistat de avocatul Thomas Kulnigg. Din echipa celor de la Schoenherr au mai facut parte, de asemenea, Pawel Halwa, partener al biroului din Varsovia al firmei, si Madalina Neagu, partener al biroului din Bucuresti. Cei doi avocati au gestionat aspectele de drept polonez, respectiv roman ale tranzactiei. Consilieri suplimentari ai Volksbank Leasing International au fost Ithuba Capital si Deloitte.

Getin Holding S.A. este o societate poloneza, membra a unui grup de societati care desfasoara servicii financiare in Polonia, Rusia, Belarus, Ucraina si Romania. In Romania, grupul este prezent prin Romanian International Bank S.A si Getback Recovery S.R.L.

Societatile achizitionate in Romania, VB Leasing Romania IFN S.A. si VBL Broker de Asigurare S.R.L., desfasoara activitati in sectorul leasingului financiar, respectiv al intermedierii in asigurari (brokeraj). VB Leasing Romania IFN S.A. se afla in top 6 companii de leasing din tara noastra si opereaza la nivel national printr-un numar de 7 sucursale. Societatea achizitionata in Polonia, VB Leasing Polska S.A., este lider pe piata de leasing din aceasta tara pe segmentul de masini de mare tonaj, se afla in top 10 companii de leasing si opereaza printr-un numar de 3 sucursale si 13 puncte de vanzare, avand peste 120 de reprezentanti de vanzari.