Tuca Zbarcea & Asociatii Tax: ”Agenda ramane deschisa pentru o strategie fiscala in functie de nevoile de dezvoltare sectoriala”

Alexandru Cristea (foto), Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a atras atentia, intr-o conferinta recenta, ca utilizarea in mod eficient a unor parghii fiscale va putea incuraja dezvoltarea unor sectoare-cheie pentru Romania.

Reglementarile in materie fiscala, dar mai ales administrarea fiscala actuala sunt insuficiente pentru a asigura reluarea fluxului investitional inspre Romania ori propulsarea tarii in topurile de competitivitate economica este concluzia dezbaterilor prilejuite de conferinta ”Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice”, organizata de Ziarul Financiar in data de 15 octombrie, cu participarea ministrului economiei Constantin Nita.

Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, prezent in calitate de lector la acest eveniment, a realizat o trecere in revista a principalelor modificari in materie fiscala din 2014 si a punctat asteptarile mediului de afaceri pentru anul viitor. Potrivit consultantului, interventia legiuitorului s-a facut adesea in pripa , in absenta unei strategii fiscale in functie de nevoile reale de dezvoltare sectoriala. ”Senzatia pe care o avem noi, ca specialisti fiscali, dar si ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanti ai mediului de afaceri este una de ”carpeala”, in scopul mentinerii unui fragil echilibru bugetar – anumite probleme s-au rezolvat, pe alocuri s-a redus povara fiscala, in schimb au fost introduse impozite noi in sectoare vitale pentru cresterea economica si atragerea de investitii, colectarea a ramas slaba iar evaziunea imensa (16% din PIB)”, a apreciat Alexandru Cristea.

Acesta a semnalat ca autoritatile ar trebui sa se preocupe sa corecteze anumite deficiente ori lipsuri din legislatia actuala, cum ar fi sa publice urgent normele de aplicare a deducerii suplimentare pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare si sa regandeasca sistemul de impozitare a constructiilor speciale – atat prin diminuarea cotei actuale (de 1,5%), cat si printr-o reasezare in functie de sectoarele de activitate si de aplicarea unor scutiri, exemplul elocvent fiind situatia parcurilor industriale. De asemenea, in opinia consultantului fiscal al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax rescrierea Codului fiscal, desi un demers binevenit si indelung asteptat de mediul de afaceri, cel mai probabil nu se va mai intampla anul acesta: ”Nu este exclus, pe modelul anilor anteriori, ca legiuitorii sa intervina cu o Ordonanta de Urgenta pentru a modifica anumite prevederi ale Codului fiscal, si asta sa se intample fix pe final de an. Ar fi o dovada ca predictibilitatea la nivel fiscal nu exista in Romania”.

Opinia lui Alexandru Cristea este sustinuta si de ceilalti participanti la dezbateri, care au remarcat faptul ca predictibilitatea si stabilitatea fiscala au fost serios afectate de multitudinea de schimbari in plan legislativ. Vorbitorii invitati au evidentiat ca interesul investitorilor straini pentru dezvoltarea unor afaceri pe plan local este strans legat de asigurarea unui climat investitional favorabil si, implicit, de modernizarea administrarii fiscale si a relatiei dintre fisc si contribuabil.

In ciuda anumitor imperfectiuni legislative ori a tergiversarii adoptarii unor masuri benefice pentru stimularea investitiilor, Alexandru Cristea a remarcat faptul ca bilantul lui 2014 include si numeroase decizii cu caracter pozitiv si cu un impact benefic asupra economiei, cum ar fi:

– eliminarea anumitor piedici sectoriale in industria financiara (normalizarea legislatiei contabile in ceea ce priveste recunoasterea creantelor la costul de achizitie, sau eliminarea colectarii TVA-ului pentru bunurile nereposedate in industria de leasing);

– posibilitatea filialelor/sucursalelor firmelor straine din Romania de a opta pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic (care sa corespunda cu cel financiar);

– posibilitatea reportarii creditului fiscal pentru sponsorizari pe o perioada de 7 ani;

– pierderile fiscale precum si cheltuielile cu dobanzile si pierderile nete din diferente de curs valutar reportate pot fi preluate de la un contribuabil la altul prin fuziune/divizare;

– sistemul de TVA la incasare a devenit optional.

Modernizarea administrarii fiscale si imbunatatirea colectarii taxelor sunt esentiale pentru un mediu fiscal sanatos a fost o alta concluzie a dezbaterilor din cadrul conferintei organizate de Ziarul Financiar. ”Exista o presiune pentru modernizarea administrarii fiscale din partea forurilor internationale, dar si pentru modificarea cadrului legal referitor la Procedura Fiscala”, a mentionat partenerul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax. Potrivit acestuia, amendamentele ce trebuie introduse in materie de procedura fiscala ar trebui, printre altele sa sa lamureasca situatiile tot mai frecvente de nesolutionare in termen a contestatiilor ca urmare a controalelor fiscale, printr-o prevedere care sa ofere contribuabililor contestatori posibilitatea de a se adresa instantelor de contencios administrativ. Mai mult, se impune clarificarea naturii juridice a proceselor verbale intocmite de organele de inspectie/antifrauda fiscala si introducerea de conditii precise pentru exercitarea masurilor asiguratorii.

In final, Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii a concluzionat ca strategia fiscala a Romaniei ar trebui sa tina cont de nevoile / dezvoltarea sectoriala; masurile ce pot fi avute in vedere includ regandirea sistemului de redevente pentru resursele minerale, largirea cotei reduse de TVA la alimente – pe modelul reducerii TVA aplicate la paine-, generalizarea taxarii inverse in anumite sectoare cu risc de evaziune, precum si exonerarea de plata TVA la import. Nu in ultimul rand, specialistul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a aratat ca sistemul impozitelor si taxelor locale este unul invechit, ce necesita nu doar o reasezare, ci o reforma in profunzime.

Conferinta ”Cum poate fiscalitatea sa propulseze Romania in topurile competitivitatii economice”, organizata de Ziarul Financiar in data de 15 octombrie, a atras peste 100 de participanti si a adus la aceeasi masa reprezentanti ai autoritatilor si ai mediului de business pentru a dezbate subiecte de actualitate legate de sistemul fiscal si impactul acestuia asupra mediului de afaceri.