Tuca Zbarcea & Asociatii, decizie fara precedent la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul promovat de Eureko SAFPP SA impotriva Deciziei nr. 39/2010 emisa de Consiliul Concurentei prin care Eureko SAFPP SA fusese amendata pentru o presupusa intelegere incheiata in anul 2007 pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II din Romania). 
 
Tuca Zbarcea & Asociatii a reprezentat Eureko SAFPP SA in recursul formulat in fata curtii supreme in cazul administratorilor fondurilor de pensii private vs. Consiliul Concurentei.

In data de 21 februarie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat prima hotarare irevocabila in dosarul fondurilor de pensii sanctionate de Consiliul Concurentei, anuland definitiv decizia autoritatii de concurenta. Anterior, Eureko pierduse in fata Curtii de Apel Bucuresti, solutia fiind desfiintata de instanta suprema.

In 2010, Consiliul Concurentei sanctionase 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii cu o amenda in cuantum de 5,2 milioane de lei. Dintre acestia, 9 au contestat in justitie decizia Consiliului Concurentei. 

Potrivit Ioanei Hrisafi, Avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii care a pledat in fata curtii supreme, „decizia Inaltei Curti este prima decizie irevocabila in dosarul fondurilor de pensii, fiind deschizatoare de drumuri pentru celelalte cazuri aflate pe rolul instantelor de fond si de recurs.” 

De asemenea, Anca Jurcovan, Managing Associate al firmei de avocatura, care a gestionat aspectele de dreptul concurentei incidente acestei spete, a punctat elementele de dificultate ale cazului: „A fost o provocare sa atacam abordarea extrem de formala adoptata de Consiliului Concurentei in decizia din 2010 si sa demonstram instantei, repunand faptele in contextul lor real si valorizand argumentul logic si economic, ca practica incriminata de Consiliu, prin natura sa, nu avea cum sa lezeze concurenta pe piata pentru a intra pe lista neagra”.