Țuca, Zbârcea & Asociații câștigă un nou litigiu arbitral, în valoare de 6 milioane de euro

București, 12 martie 2021: Avocații specializați în arbitraje din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații au câștigat un litigiu arbitral în legătură cu un proiect de lucrări publice cu miză globală de 6 milioane euro.

Țuca Zbârcea și Asociații a asigurat reprezentarea unei companii specializate în marcaje și semnalizări rutiere în procedurile arbitrale derulate conform regulilor Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Litigiul arbitral, inițiat de companie în octombrie 2017, s-a născut din încălcarea unui contract de asociere încheiat pentru participarea la un proiect în valoare de 6 milioane de euro, care avea ca obiect efectuarea marcajelor rutiere pe drumuri naționale din România. Compania solicitase în arbitraj recuperarea profitului aferent lucrărilor la care era îndreptățită conform contractului de asociere pentru proiectul în cauză, precum și penalitățile de întârziere aferente. Prin sentința arbitrală pronunțată în aprilie 2019, tribunalul arbitral a admis integral cererea de arbitrare și a respins cererea reconvențională formulată de partea adversă.

Potrivit lui Cornel Popa, coordonator al practicii de arbitraj al Țuca Zbârcea & Asociații, tribunalul arbitral a soluționat o serie de probleme importante, precum cele legate de atribuțiile liderului de consorțiu participant la un proiect de lucrări publice, repartizarea între asociați a lucrărilor primite de la autoritățile publice cu respectarea constantă a procentului contractual convenit pentru fiecare lucrare în parte și respectarea obligației de informare de către liderul de consorțiu cu privire la lucrările primite. Tribunalul a tranșat și o chestiune de principiu cu privire la interpretarea contractului prin raportare la practicile statornicite între părți, care pot fi reținute numai dacă există o determinare insuficientă a conținutului contractului și numai dacă practicile sunt stabilite între părți, iar nu în relația cu autoritatea contractantă, care este terț față de contractul de asociere. Soluția pronunțată are efect asupra ansamblului relațiilor dintre părți în legătură cu proiectul în dispută, astfel încât implicațiile financiare subsecvente sunt mai mari decât obiectul cererii arbitrale.

Acțiunea în anulare promovată de pârâtă a fost respinsă cu titlu definitiv de către instanțele judecătorești. În octombrie 2019, Curtea de Apel București a reținut soluția tradițională în domeniul arbitrajului, în sensul că instanța de judecată nu are dreptul să cerceteze fondul pricinii și că interpretarea raporturilor juridice dintre părți este un atribut exclusiv al tribunalului arbitral, soluție confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 23 februarie 2021.

În litigiul arbitral, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații. Activitatea de asistență și reprezentare în căile de atac a fost coordonată de Ana Popa, Managing Associate în cadrul aceluiași departament. Din echipă au făcut parte și Andrei Diaconescu și Bianca Cercel, Associates.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).