Tribunalul UE confirma amenda aplicata Microsoft de Comisia Europeana

Microsoft pierde din nou in fata Comisiei Europene. Tribunalul Uniunii Europene a confirmat decizia Comisiei din 2008 de a amenda compania Microsoft pentru incalcarea legislatiei antitrust. Valoarea amenzii a fost stabilita la 860 de milioane de euro.

In 2008 Comisia Europena a stabilit o amenda record de 899 de milioane de euro pentru Microsoft. Decizia de atunci venea dupa alte amenzi aplicate in iunie 2006 si in martie 2004. Disputa a inceput insa in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare Windows. Sun declara atunci ca nu putea sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows. Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere, intre care se afla si Sun Microsystem, sa intre pe aceasta piata. In martie 2004, Comisia a emis decizia finala hotarand ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata. Compania a fost obligata la plata unei amenzi de 497 de milioane de euro.

Prin decizia din 27 iunie 2012 Tribunalul Uniunii Europene din Luxemburg a decis reducerea cuantumului amenzii cu 4,3%, pana la valoarea de 860 de milioane de euro. Microsoft mai poate face acum recurs la Curtea Europeana de Justitie, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de la comunicarea acestei decizii.