Trei sferturi dintre avocatii bpv Grigorescu Stefanica, alaturi de Transeastern Power Trust in doua tranzactii majore

Firma de avocatura bpv Grigorescu Stefanica a asistat Transeastern Power Trust, un vehicul canadian de investitii, in doua operatiuni majore, desfasurate, simultan, pe parcursul a 10 luni: listarea la bursa de la Toronto si achizitia a 11 mici hidrocentrale in Romania.

Conform informatiilor Legal Marketing, echipa implicata in cele doua tranzactii a fost coordonata de Catalin Grigorescu (foto), partener, si Nicolae Ursu, avocat senior coordonator, si a inclus pana la 15 avocati de niveluri si specializari diferite (in contextul in care firma de avocatura cuprinde, in total, 24 de avocati):

Piete de capital: Catalin Grigorescu (partener), Cristina Mihai (avocat senior coordonator), Flavius Florea (avocat colaborator);

Real-estate: Anca Albulescu (partener), Nicolae Ursu (avocat senior coordonator), Mihaela Stefan (avocat colaborator), Sonia Vigdorovits (avocat colaborator);

Drept concurential: Catalin Grigorescu (partener), Cristina Mihai (avocat senior coordonator);

Corporate: Alexandru Rusu (partener), Alina Melcescu (avocat senior), Cristina Ditoiu (avocat colaborator);

Energie: Anca Albulescu (partener), Nicolae Ursu (avocat senior coordonator), Mihaela Stefan (avocat colaborator), Sonia Vigdorovits (avocat colaborator), Andreea Carare (avocat colaborator);

Drept fiscal: Anca Grigorescu (partener), Cristina Randjak (avocat senior coordonator), Iulia Dragomir (Cojocaru) (avocat colaborator);

Litigii: Daniel Stefanica (partener), Raluca Marcu (avocat senior coordonator), Cezara Constantinescu (avocat colaborator).

Conform ZF, Transeastern Power Trust a fost pus pe picioare de trei canadieni – Ravi Sood, presedintele consiliului de administratie, Colter Eadie, CEO, Ashish Kapoor, director financiar (CFO), si un roman – Gabriel Staniloiu, director operational (COO). In prezent, din echipa de conducere face parte si Petru Lificiu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Transeastern Power abia s-a listat pe bursa de la Toronto, din aceasta oferta publica initiala strangand 20-30 de milioane de dolari canadieni (18,4 – 27, 6 mil. dolari). Am achizitionat 11 microhidrocentrale, grupate in trei proiecte, cu o capacitate totala instalata de 5,1 MW”, a spus Colter Eadie, directorul general executiv (CEO) al Transeastern Power Trust.

Cele 11 mici hidrocentrale au o capacitate instalata de 5,1 MW, unul dintre vanzatori fiind Romenergo, contractor general in domeniul energetic, controlat de Dragos Bilteanu, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1).

Colter Eadie nu a dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei, dar a spus ca s-a realizat la un multiplu de EBITDA (profit operational – n.r.). In general, tinand cont de tranzactiile acare s-au mai realizat pana acum cu mici hidrocentrale, pretul pentru 1 MW instalat poate varia intre 0,6 si 1 milion de euro.

Pentru aceasta tranzactie am avut trei vanzatori, dintre care unul a fost Romenergo. Este vorba de proiecte noi, care nu au nevoie de investitii de modernizare. Chiar daca schema de sprijin s-a taiat, afacerea ramane in continuare profitabila, asa ca ne asteptam la o recuperare a investitiei in 5-7 ani. Achizitia a fost facuta la un multiplicator EBITDA de 5“, a mai spus CEO-ul vehiculului canadian.

Potrivit reprezentantilor Transeastern Power Trust, scopul vehiculului este acela de a realiza investitii in domeniul energiei regenerabile in Romania si in tarile din regiune. Astfel, sunt planuite achizitii de 50 de milioane de euro in urmatoarele 12 luni, banii urmand sa fie stransi printr-o noua emisiune de actiuni la Toronto.

Vedem in Romania un potential atractiv pe termen mediu si lung in contextul in care piata de aici este una destul de fragmentata in acest domeniu comparativ cu pietele deja mature care sunt mai consolidate. In acest moment, de exemplu, sunt peste 300 de proprietari de microhidrocentrale”, a precizat Colter Eadie.

Orientarea spre piata locala vine in contextul in care unii dintre fondatorii Transeastern Power Trust au acumulat deja experienta in piete emergente, una dintre investitiile realizate anterior fiind, de exemplu, achizitia unei mine de aur din Botswana.

Dincolo de sectorul micilor hidrocentrale, compania mai este interesata si de achizitii in domeniul energiei solare. Ambele forme de productie a energiei au fost afectate de modificare schemei de sprijin de la inceputul acestui an, in contextul in care subventiile sub forma certificatelor verzi acordate de statul roman s-au dovedit impovaratoare pentru facturile consumatorilor finali.