Tranzacția A&D Pharma condiționată de Consiliul Concurenței

Așa cum v-am anunțat anterior, în exclusivitate, săptămâna trecută a fost încheiată poate cea mai importantă tranzacție pharma a anului, respectiv preluarea A&D Pharma. Consultanți juridici de renume la această tranzacție au fost FIDASmart și RTPR Allen & Overy.

Cum era normal, o astfel de tranzacție a trecut și pe sub lupa Consiliului Concurenței. Astfel, după ce a analizat specificul activității părților implicate, Consiliul Concurenței a autorizat cu condiții tranzacția prin care Glebi Holdings PLC preia A&D Pharma Holdings NV.

A&D Pharma Holdings NV face parte din Grupul A&D Pharma, care este activ în sectorul medical, desfășurând servicii de producție, distribuție și retail de produse farmaceutice și para-farmaceutice. Activitățile de retail farmaceutic se realizează̆ prin farmaciile Sensiblu și Punkt.

De cealaltă parte, Glebi Holdings PLC este parte a Grupului Penta, activ în România atât în sectorul medical cât și în cel al jocurilor de noroc. Activitățile Grupului Penta în sectorul medical sunt de comercializare cu ridicata, respectiv comercializare cu amănuntul de produse farmaceutice și para-farmaceutice. Activitățile de retail farmaceutic se desfășoară prin farmaciile Arta.

Conform acestei analize a ariilor de activitate a celor două firme, Consiliul Concurenței a concluzionat că tranzacția determină suprapuneri atât pe piața comercializării cu amănuntul, cât și pe piața comercializării cu ridicata de produse farmaceutice și para-farmaceutice, putând rezulta în consolidarea poziției Glebi Holdings PLC pe piața comercializării cu amănuntul a produselor farmaceutice și para-farmaceutice.

Glebi Holdings PLC a fost de acord să cesioneze 18 farmacii Arta, iar ca urmare a luării acestui angajament, tranzacția de preluare a A&D Pharma a fost autorizată, Autoritatea de Concurență considerând că, în aceste condiții, nu se mai poate vorbi despre crearea unei poziții dominante pe piața medicală relevantă.