Transfer reusit al NNDKP, pe preturi de…transfer

Tranzactiile intra-grup au devenit una dintre ariile predilecte ale inspectiilor fiscale, iar cel mai bun mijloc de aparare pe care il au la dispozitie companiile este stabilirea unei politici de preturi de transfer si monitorizarea continua a acestor tranzactii. Alinierea legislatiei secundare in domeniu cu reglementarile internationale a adus o serie de obligatii suplimentare privind întocmirea anuala a dosarului, dar si intrebari noi pentru care nu exista inca raspunsuri oficiale.

Acestea au fost principalele mesaje transmise la seminarul ”Noi obligatii în materia tranzactiilor intra-grup. Cum sa-ti aperi azi dreptul la siguranta si eficienta fiscala”, organizat recent de alianta Transfer Pricing Services (TPS) – Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a reunit peste 150 de reprezentanti ai companiilor ce fac parte din grupuri multinationale si nationale, mari contribuabili, dar si din randul celor mici si mijlocii.

Prezenta unui numar mare de companii la un seminar foarte tehnic, dar si interactivitatea dezbaterilor, au aratat ca în mediul de business – unde organizarea sub forma de grupuri de firme este dominanta – incepe sa se simta o anumita neliniste privind modul în care autoritatile vor aborda tranzactiile dintre persoanele afiliate”, spune Adrian Luca, partener coordonator al firmei de consultanta Transfer Pricing Services. El arata ca ”noua legislatie se incadreaza in contextul european si global, in care se pune presiune pe substanta economica a tranzactiilor, transparenta si impozitarea profiturilor acolo unde este realizata valoarea adaugata”.

Principalele schimbari aduse de Ordinul ANAF aparut la începutul lunii februarie (442/2016) se refera la asa-numitele praguri de semnificatie, cuantumul tranzactiilor cu persoane afiliate în functie de care se impune obligativitatea documentarii anuale a modului de respectare al principiul valorii de piata în respectivele tranzactii. Ordinul se raporteaza la tranzactiile realizate începand cu 2016, iar bazele de date arata ca în acest moment peste 1.000 mari contribuabili au obligatia întocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer, pentru a-l putea prezenta oricand va fi cerut de inspectorul fiscal.

Tematica preturilor de transfer include aspecte esentiale privind substanta economica, realitatea si oportunitatea economica a tranzactiilor intra-grup si nu trebuie vazuta doar ca o arie de cautari statistice si calcule matematice. În consecinta, companiile trebuie sa trateze cu atentie aspecte precum valoarea economica si beneficiile comerciale aduse de respectiva tranzactie intra-grup in cadrul analizelor de preturi de transfer”, considera Silviu Badescu, partener taxe la NNDKP.

Actualele norme trebuie sa fie ”citite” si în perspectiva schimbarilor legislative continue care vor guverna acest domeniu sensibil de fiscalitate, în contextul masurilor care decurg din implementarea pachetului BEPS (împotriva erodarii bazei de impozitare si mutarii artificiale a profiturilor), respectiv a directivelor europene privind contracararea fenomenului de evitare a platii taxelor (tax avoidance) in randul grupurilor de companii.

ecaterina.virgolici@lhn.ro