Traian Basescu: Casele mari de avocatura incep sa detina un monopol in zona comerciala

Casele mari de avocatura devin din ce in ce mai influente in spatiul justitiei si incep sa detina un monopol, in special in ceea ce priveste zona comerciala, a precizat, vineri, presedintele Traian Basescu, in mesajul transmis cu ocazia participarii sale la Congresul Avocatilor 2014.

Cunoastem cu totii avocati sau case de avocatura de prestigiu. Casele mari de avocatura sunt insa mult prea influente in spatiul justitiei in raport cu avocatii individuali. Este clar ca, in mod deosebit in zona comerciala, casele mari de avocatura incep sa detina un monopol. Nu stiu daca acest lucru e bun sau e rau. E un semn de intrebare pe care mi-l pun in legatura cu asta. Casele mari de avocatura trebuie sa existe in mod categoric. Pe de alta parte, trebuie sa ne intrebam pana unde poate supravietui avocatul dintr-o casa mica de avocatura. El poate fi un avocat valoros, dar care nu s-a incadrat intr-o astfel de casa, care, intre timp, si-a croit prestigiu si autoritate pe piata si a devenit un jucator aproape de neinfruntat in aceasta competitie. De aceea, poate, o reglementare interna care sa dea sanse egale tuturor ar fi o solutie”, a spus Traian Basescu.

In discursul sau, presedintele a mentionat si relatia avocat-client, pe care o considera partea cea mai dificila a actului de justitie, avocatul aflandu-se, in opinia sa, intr-un dualism continuu, intre loialitatea fata de client si respectul fata de lege. In acelasi timp, Traian Basescu a mai spus ca rolul avocatilor care asista persoane ce au savarsit fapte penale nu este acela de a-i scuti pe acestia de pedeapsa, ci de a incerca sa obtina pentru ei pedeapsa cea mai mica.

Am incercat, de multe ori, pentru ca eu insumi am fost asistat de avocati in procesele pe care le-am avut, sa inteleg care este relatia avocat-client. Va marturisesc ca aceasta relatie mi se pare partea cea mai dificila a actului de justitie. Judecatorul e regele care sta cu Codul penal in mana, procurorul este acuzatorul public, in timp ce avocatul se afla intr-un dualism continuu, intre loialitatea fata de client si respectul fata de lege. Cred ca este cel mai spectaculos “conflict” din justitie si, in acelasi timp, este tipul de “conflict” care necesita cea mai multa intelepciune. Multi cred ca datoria avocatului este te scape de pedeapsa, cand tu esti infractor. Ca beneficiar al serviciilor unui avocat, nu poti sa-i ceri acestuia, pentru fapte pe care le-ai savarsit, decat obtinerea unei pedepse cat mai mici. Nu poti sa-i ceri avocatului sa te faca Alba-ca-Zapada cand tu esti infractor. Relatia avocat-client se asaza, probabil, intre minimul si maximul pedepsei si nu al scutirii totale de pedeapsa. Si asta pentru ca avocatul este si el insusi, la fel ca judecatorul sau ca procurorul, un slujitor al legii. Si deasupra legii nu poate functiona nimic in justitie”, a aratat presedintele Romaniei.

Traian Basescu si-a manifestat, totodata, admiratia fata de capacitatea avocatilor de a face fata acestei situatii generate de caracterul dualist al profesiei lor. “Va invidiez si, in acelasi timp, va apreciez pentru acest mod de a lucra intre lege si loialitatea fata de client. Acest lucru reprezinta, in opinia mea, un varf de intelepciune, deontologie si profesionalism”, a declarat presedintele.