Traian Basescu a promulgat Legea Notarilor Publici

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat joi, 31 mai, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii Notarilor Publici si a Activitatii Notariale nr.36/1995, potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala.

Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Viorel Manescu (foto), cel mai important lucru pe care il aduce noua lege este corelarea cu noul Cod Civil.

„Aceasta modificare si completare a Legii notarilor publici a fost necesara pentru armonizarea dispozitiilor sale cu cele ale Noului Cod civil pentru ca, asa cum stiti, acesta a introdus institutii juridice si competente noi – cum ar fi contractele matrimoniale, fiducia – si a modificat altele vechi, precum dezbaterea procedurilor succesorale. A prevazut de asemenea, introducerea multor noutati si clauze in tranzactiile imobiliare, instrumentarea de catre notarul public a divorturilor consensuale cu si fara copii minori, separatiei de patrimonii si alte asemenea. Toate aceste schimbari presupun transformari. Am convingerea ca legea, in noua sa forma, va duce la consolidarea profesiei de notar in societatea romaneasca, il va apropria pe notar tot mai mult de oameni, il va obliga sa acorde o importanta si o prestanta sporita activitatii notariale, in general”, declara Viorel Manescu intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru legalmarketing.ro.

Proiectul prevede printre altele ca, incepand cu anul 2014, examenul pentru dobandirea calitatii de notar public stagiar se va desfasura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Roman, iar cetatenia romana nu va mai fi o conditie pentru accesul in profesie.

Astfel, vor putea fi notari publici in Romania si cetatenii altor state ale Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European sau ai Elvetiei.

Legea  mai prevede si ca notarii publici vor putea profesa pana la implinirea varstei de 70 de ani, cu conditia dovedirii capacitatii fizice si psihice a exercitarii functiei printr-un aviz medical si ca, in ceea ce priveste competenta teritoriala, notarul public este competent sa indeplineasca acte notariale in biroul notarial sau in afara sediului biroului, numai in limitele circumscriptiei teritoriale a judecatoriei unde isi desfasoara activitatea.