Topul Legal 500 pe Romania aduce schimbari minore fata de 2011

Topul Legal 500 al celor mai importante case de avocatura din Romania, editia 2012, nu prezinta modificari majore fata de editia din anul precedent.

Liderii clasamentului se pastreaza Nestor Nestor Dinculescu Kingston Petersen (NNDKP), casa de avocatura ce se situeaza, la fel ca anul trecut, in tier-ul I la toate cele sapte categorii ale clasamentului.

Tuca, Zbarcea si Asociatii (TZA) se claseaza in tier-ul I la cinci din cele sapte categorii ale clasamentului, la fel ca anul trecut. Ariile de practica unde TZA se afla in top sunt Corporate si M&A, Litigii,  Energie si Resurse Naturale, IT, telecom si media si Parteneriate Public-Private si Achizitii.

Musat&Asociatii se claseaza in tier-ul I la doar patru categorii din clasament, cu una mai putin decat anul trecut. Acestea sunt Corporate si M&A, Litigii, Energie si Resurse Naturale, IT, telecom si Media si Parteneriate Public-Private si Achizitii.

CMS Cameron McKenna se claseaza in primul tier la trei categorii din clasamentul Legal 500, la fel ca si anul trecut. Cele trei arii de practica sunt: Financiar-Bancar si Piete de Capital, Corporate si M&A si IT, Telecom si Media.

Popovici Nitu si Asociatii se situeaza, la randul sau, in tier-ul I la trei categorii de practica: IT, Telecom si Media, Parteneriate Public-Private si Achizitii si Real-Estate.

O privire de ansamblu asupra pietei de avocatura din Romania in 2011 realizata de Legal 500 releva ca piata a fost relativ linistita in cursul anului trecut dupa cateva scindari de case de avocatura petrecute in anii precedenti.

Notabila este, in opinia Legal 500, fuziunea dintre bpv Grigorescu si Stefanica & Florea, in urma careia a luat nastere casa de avocatura bpv Grigorescu Stefanica.

Un alt eveniment notat este inchiderea sediului din Romania a J&A Garrigues SLP.

Legal 500 remarca faptul ca, la nivel istoric, firme precum NNDKP, Musat si Asociatii, Tuca Zbarcea si Asociatii au dominat piata, dar se confrunta acum cu provocari din partea unor firme precum Peli Filip, Popovici Nitu & Asociatii, Voicu & Filipescu SCA si Kinstellar, dar si Eversheds Lina & Guia, care este rezultatul unui parteneriat recent intre Eversheds LLP si Lina & Guia SCA.

Alte firme internationale precum CMS Cameron McKenna SCA, Clifford Chance Badea, Gide Loyrette Nouel, Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA in asociere cu Allen & Overy LLP si Salans au de asemenea o prezenta puternica pe piata.