Topul datornicilor la bugetul de stat in 2012

Cei mai mari 10 datornici la buget au avut in 2012 restante cat jumatate din sumele platite de cei mai mari 10 contribuabili. Sapte din cele zece companii din topul datornicilor sunt de societati de stat.

Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care sapte sunt companii de stat, aveau la sfarsitul anului 2012 restante de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentand taxe, impozite si contributii la bugetele de stat, pensii, somaj si sanatate, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

La polul opus, primii zece contribuabili la buget au platit anul trecut o suma dubla, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adica 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

Compania Nationala a Huilei (CNH) s-a mentinut in fruntea datornicilor, cu restante de 4,7 mld. lei, reprezentand aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top. Datoriile companiilor de stat fata de buget au crescut constant de la an la an, majoritatea firmelor fiind pe pierdere. “Gigantul” CNH a raportat in 2011 pierderi de 417 mil. lei, inregistrand un raport de peste 90% intre pierderi si cifra de afaceri.

CFR S.A., compania care se ocupa cu administrarea si intretinerea infrastructurii feroviare publice, s-a clasat pe locul doi in topul datornicilor din 2012, cu restante de 3,6 mld. lei. CFR S.A. a fost alaturi de CFR Marfa si Compania Nationala a Huilei si in topul pierderilor, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

In clasamentul din 2012 al firmelor cu restante la buget, dupa CNH si CFR al treilea mare datornic este compania de tutun Galaxy Tobacco (fosta Societate Nationala Tutunul Romanesc), care figureaza cu restante la buget de 1,6 mld. lei. Nici aceasta companie nu a raportat profit. Dimpotriva, pe 2011 a cumulat pierderi de 11,6 mil. lei.

Societatea pentru inchiderea-Conservarea Minelor a ocupat pozitia a patra in clasamentul datornicilor, cu restante de 1 mld. lei, fiind urmata de Carom Onesti, singurul producator de cauciuc sintetic din Romania, cu o valoare apropiata a datoriilor la buget.

CFR Marfa, plasata pe locul sase in topul datornicilor, s-a aflat si pe lista companiilor de stat pentru care guvernul a recrutat manageri din mediu privat.

Totodata, pentru a eficientiza activitatea companiei autoritatile romane si-au asumat semnarea contractului de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai. Ministerul Transporturilor a atribuit recent contractul pentru servicii de consultanta in cadrul procesului de privatizare CFR Marfa pentru suma de 2,5 mil.lei.

UCM Resita, specializata in productia de motoare si turbine, avea la finele anului trecut restante la buget de 0,5 mld. lei, ocupand locul sapte in top. Dupa un scandal privind restituirea ilegala de TVA in care a fost implicata in 2010, compania a intrat la finele anului 2011 in insolventa. intre 2009 si 2011 UCM a raportat pierderi cumulate de 528,4 mil. lei, mai mult decat cifra de afaceri insumata din aceeasi perioada, de 412 mil. lei.

Locurile opt si noua in clasamentul datornicilor din 2012 au fost ocupate de Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin (435 mil. lei) si Societatea Nationala a Carbunelui (420 mil. lei).

Pe ultima pozitie in top 10 al celor mai mari datornici la buget din 2012 figureaza Tractorul Brasov, cu restante de circa 400 mil. lei (100 mil. euro). Producatorul de tractoare a intrat in faliment in anul 2007. Cel mai important activ al platformei industriale, terenul, a fost vandut initial cu 77 mil. euro. Ulterior, grupul francez Auchan, a cumparat pentru circa 25 mil. euro platforma de 100 de hectare de la Tractorul Brasov.

Guvernul promite de trei ani Fondului Monetar International ca va vinde pe bursa pachete minoritare de actiuni la principalele companii de stat din sectorul energetic, la care detine participatii, si ca va privatiza pachetele majoritare de actiuni la companiile de stat cu probleme, precum Oltchim sau CFR Marfa, dar pana acum nu a incasat niciun leu din privatizari. Pe hartie, 2012 ar fi trebuit sa fie anul celor mai mari privatizari din ultimii zece ani.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca este nevoie de indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul cu FMI si Comisia Europeana privind introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat, sustinand ca este necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat. “Daca nu intelegem ca rentabilizarea este cheia, ne pregatim de pe acum pentru un esec”, a afirmat Basescu.

Ultimii ani au fost dificili pentru economia romaneasca, iar o serie de firme nu au reusit inca sa-si adapteze activitatea astfel incat sa genereze profit.

Pentru companiile de stat cu pierderi care reprezinta procente importante din cifra de afaceri, precum R.A.D.E.T., CFR, CFR Marfa sau CNH, trebuie gasite solutii astfel incat aceste firme sa nu mai reprezinte o povara pentru buget.

Gradul de colectare a veniturilor bugetare nu s-a imbunatatit in ultimii ani, continuand sa ramana in jurul a 33% din PIB, sub media europeana de 40% din PIB.

In timpul crizei comportamentul de plata s-a deteriorat, arieratele companiilor publice si private din Romania ajungand la aproape 20% din PIB. La companiile de stat ponderea a oscilat in jurul a 5% din PIB.

Companiile de stat au avut in 2011 arierate reprezentand un sfert din totalul arieratelor din economie si au contribuit cu doar 7% la valoarea adaugata din economie, potrivit datelor centralizate de Consiliul Fiscal. Analizand structura arieratelor companiilor private, se observa ca un sfert din restante sunt la buget, aproape 70% sunt datorii catre furnizori si circa 8% sunt restante la banci. in ceea ce priveste companiile de stat, doua treimi din arierate sunt la buget, aproximativ 33% la furnizori si doar 1% la banci. In timp ce in cazul companiilor private arieratele sunt sub 10% din cifra de afaceri, arieratele companiilor de stat s-au majorat in ultimii doi ani ajungand la aproape jumatate din cifra de afaceri generata.

In clasamentul celor mai mari platitori de taxe si impozite la buget au intrat in 2012 cinci companii din domeniul petrolier, trei filiale de producatori internationali de tigarete, iar impreuna cu BNR si Romgaz – singurele entitati romanesti din top. OMV Petrom, controlata de austrieci, s-a detasat in clasamentul contribuabililor la buget, cu peste 8 mld. lei virate in 2012. Pe pozitiile urmatoare s-au plasat producatorul de tigari British American Tobacco (BAT) – cu 5,6 mld. lei, si Rompetrol Rafinare (care opereaza rafinaria Petromidia) – cu circa 4,6 mld. lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor.