De la generația următoare a firmelor de avocatură la conversațiile virtuale și consultanță juridică puternic tehnologizate, iată zece firme nou înființate ce transformă serviciile juridice
JOANNA GOODMAN
01. CARBON LAW PARTNERS
„Am actualizat modelul de colaborare pentru secolul 21”, explică co-fondatorul Carbon Law Partners, Michael Burne. Organizația, care s-a lansat în 2014, are sediul legal în Cardiff și birourile în Bristol și Londra, și acționează ca o companie umbrelă pentru avocații care desfășoară activități independente, fiecare dintre ei formând o companie cu răspundere limitată proprie, în timp ce Carbon Law Partners prestează servicii de afaceri, printre care și încasări facturi și bani pentru un mic procent din comisioanele lor. Deși avocații lucrează independent, aceștia colaborează între ei și formează echipe pentru a prezenta și a livra proiecte multidisciplinare.
02. IGNITION LAW
Această companie sprijină înființarea și creșterea afacerilor. „Facem parte din comunitatea antreprenorială la fel ca și avocații”, afirmă fondatorul Alex McPherson. Ignition Law utilizează tehnologia pentru a oferi transparența costurilor în timp real și consiliere de la distanță la taxe fixe. Echipa londoneză este sprijinită de specialiști care lucrează în centre antreprenoriale din toată lumea. Reprezintă o asociere cu structură de activități alternative gunnarcooke și colaborează cu o firmă de contabilitate pentru a putea propune valori holistice antreprenorilor.
03. WAVELENGTH LAW
Îmbinând consilierea juridică cu „proiectarea juridică”, inginerii juridici de la Wavelength Law proiectează sisteme de software pentru eficientizarea serviciilor juridice, identificarea și soluționarea problemelor. Produsul BackLight al lui Wavelength utilizează tehnologia de căutare, formarea automatizată și analiza dezacordurilor pentru a întocmi contracte într-un mod care să permită profesioniștilor să analizeze riscul, să detecteze problemele și să reutilizeze informațiile importante. BackLight a fost angajat într-un proiect inovativ cu filiala eBay, StubHub, care a inclus crearea seturilor de strategii de negociere “în direct”.
04. DONOTPAY
Programul virtual DoNotPay al studentului de la Universitatea Stanford, Joshua Browder, a anulat 160.000 de amenzi de parcare și a ajutat mai mult de 3.000 de persoane în nevoie să aplice pentru obținerea locuințelor de urgență. Ultima sa materializare, în cadrul platformei Facebook Messenger, asistă refugiații în depunerea cererilor de imigrare în Statele Unite și Canada și a celor de solicitare azil în Marea Britanie. “DoNotPay este un simplu serviciu public”, susține dl. Browder, care poartă discuții separate cu companii pentru dezvoltarea instrumentelor interne, spre exemplu asistența în a face față hărțuirii sexuale la locul de muncă, și colaborează cu IBM la crearea primei aplicații de computerizare cuantică.
05. LAWBOT
Lansată în noiembrie trecut de către studenții de la drept din Universitatea Cambridge, LawBot este un spațiu virtual care oferă consiliere gratuită victimelor infracțiunilor. Acoperă 26 de fapte penale, dar aplicaţia nu este proiectată să înlocuiască un avocat sau să susțină un caz. Mai degrabă, ideea este să ajute oamenii să descopere cum se aplică legea în situația lor, de exemplu în cazul în care aceștia sunt victima unei infracțiuni. La fel ca DoNotPay, LawBot poartă utilizatorul printr-o serie de întrebări și, dacă aplicația găsește o potrivire pentru fapta penală, aceasta întocmește un proiect de adresă. Luna trecută, s-a lansat Programul Divorț, dar realizatorii site-ul plănuiesc relansarea programului de mesagerie și extinderea în mai multe zone juridice, susține co-fondatorul Rebecca Agliolo.
06. FAREWILL
Acest serviciu, lansat în 215, oferă instrumente digitale pentru gestionarea procedurilor legale privind decesul și a conferit întocmirii testamentelor o transformare digitală. În calitate de co-fondator, Dan Garrett a explicat că Farewill se orientează pe utilizabilitate, permițând oamenilor să întocmească testamente digitale, care pot include de asemenea mesaje către prieteni și familie. Este vorba de accesabilitate. Un testament virtual va costa 50£ în avans, iar suma de 5£ pe an asigură modificarea acestuia. Deși media de vârstă a clienților Farewill este de 33 ani, în general deveniți clienți în urma unor evenimente de viață semnificative, 20 la sută din afacere este asigurată de clienții peste 60 de ani. Farewill lucrează cu organizații de caritate și oameni aflați în îngrijiri paliative.
07. TRADEMARKNOW
Acest instrument online care accelerează evaluarea mărcilor comerciale și disponibilitatea prin calcularea apropierii dintre mărcile comerciale. Utilizează inteligența artificială pentru a reduce timpul de cercetare prin identificarea imediată a anomaliilor. Fondat la Helsinki în 2012, Balderton Capital a făcut posibilă extinderea sa pe plan internațional, înființând birouri în Londra, Luxembourg, Irlanda și Statele Unite. În 2016, TrademarkNow aproape că s-a triplat ca extindere, revizuindu-și produsul central NameCheck să includă caracteristici suplimentare și lansând două noi produse, instrumentul de căutare mărci comerciale denumit ExaMatch și instrumentul de vizualizare disponibilitate mărci comerciale denumit NameCheck.
08. F-LEX
Creată în 2016 de către fostul avocat de proprietăți, Mary Bonsor, împreună cu fondatorul Legal Geek și antreprenorul în serie, Jimmy Vestbirk, aplicaţia F-LEX oferă servicii de asistență avocațială la cerere pentru firme de avocați și departamente juridice, și asistă studenții în dobândirea experienței în timpul studiilor. F-LEX este un portal online care găsește potriviri între studenții la drept cu locuri de muncă corespunzătoare și disponibile. Numără mai mult de 350 de profiluri în direct pe portalul din Londra și 100 în Manchester, și este pe punctul de a se lansa în Leeds, Birmingham și Bristol. Printre clienți se numără firme silver circle, consilii generale a 100 de companii FTSE, firme butic și firme nou înființate.
09. JURO
Fondată de către fostul avocat, Richard Mabey, Juro oferă programe de automatizare contracte pentru departamentele legale corporative. Cu caracteristici de inteligență artificială generate de comportamentul și răspunsul utilizatorului, incluzând analiza contractelor, învățarea automatizată și reprezentații grafice de date de negociere, precum și un instrument de semnătură electronică, Juro oferă un ghișeu unic pentru contractele care urmăresc o economie de 75 la sută a timpului investit în gestionarea contractului. Recent, a obținut 750.000$ de la Point Nine Capital, fondatorii Gumtree and Indeed.com, și de la consiliul general al Zoopla. Printre clienții notabili, se numără Deliveroo, Hostmaker și Unbabel
10. LUMINANCE
Într-o platformă de inteligență artificială pentru analiza documentelor, finanțatori ai Luminance, se regăsesc Dr Mike Lynch’s Invoke Capital și firma de avocatură magic circle Slaughter and May. Luminance este un serviciu tip abonament care citește mai multe documente simultan și identifică excepțiile și anomaliile. În calitate de director executiv, Emily Forges explică că diferența dintre Luminance și tehnologia de căutare este că aceasta chiar citește documentele. De exemplu, va detecta dacă un document are o pagină lipsă, în timp ce motoarele de căutare se concentrează pe conținut și context. Luminance fost lansat în 2016 și este utilizat de firme de avocatură în șapte țări.