Titlurile de despagubire au fost suspendate pentru 6 luni

Guvernul a decis suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul din cauza numeroaselor nereguli descoperita in activitatea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Decizia Executivului nu face decat sa legalizeze o stare de fapt in ceea ce priveste aceasta problema, avand in vedere ca procesul de emitere a titlurilor de despagubire este blocat de un an. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca suspendarea emiterii de titluri este necesara pentru consolidarea cadrului normativ necesar aplicarii legislatiei in domeniu, dar si a faptului ca statul mai detine doar o pondere de 0,34% de actiunile la Fondul Proprietatea. Rezultatele preliminare ale auditului intern realizat la Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP), arata ca peste 80% din dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau atasate certificatele de mostenitor.

Presedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat ca s-a constatat ca in unele cazuri onorariile avocatilor ajungeau sa fie mai mari decat valoarea despagubirilor. Auditul a mai aratat ca nu a fost respectata cronologia emiterii titlurilor de plata in functie de ordinea depunerii cererilor de optiune si ca nu au fost exercitate caile legale de atac impotriva procedurilor de executare silita.

Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP. Acestea incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata pana la un cuantum maxim de 500.000 lei. Avand in vedere ca platile in numerar au fost si ele suspendate pentru doi ani in vara anului 2010, singura optiune de conversie erau actiunile la Fondul Proprietatea. Aproximativ 50.000 de dosare asteapta inca sa fie analizate de ANRP, in conditiile in care statul mai are doar 5 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea.