The Economist: Romanii au uitat proverbul "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista"

Un vechi proverb romanesc spune ca „Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista”, sugerand ca pentru a realiza orice in viata trebuie sa depui un anumit efort, noteaza The Economist. Majoritatea romanilor par sa fi uitat acest proverb sub regimul comunist, care asigura cetatenilor case si slujbe indiferent de eforturile lor. Acum acestia gasesc accesarea fondurilor europene ca fiind dificila, deoarece implica depunerea unui efort, comenteaza jurnalistii britanici.

Din postura de cea de-a doua cea mai saraca tara din Unuinea Europeana, Romania continua sa rateze absorbtia de fonduri UE. Este statul cu cea mai mica rata de absorbtie din Uniunea Europeana, aproximativ 7,4%, intelegand prin capacitatea de absorbtie abilitatea unui stat de a cheltui ajutorul financiar european intr-un mod eficient.

Dupa aderarea la Uniune, in 2007, Romania a aflat ca poate accesa pana la 20 miliarde de euro pana in 2013 pentru a ajunge din urma state membre UE mult mai avansate. Nu s-a folosit insa de darnicia Uniunii. Victor Ponta, prim-ministrul tarii, a declarat recent ca Romania risca sa piarda 100 milioane de euro de la Comisia Europeana pana la sfarsitul anului. Anul viitor, tara risca sa piarda mai bine de 1 miliard de euro in sectorul resurselor umane pe fondul suspiciunilor de coruptie si alte astfel de probleme.

Iar asta nu este totul, apreciaza jurnalistii britanici. In aprilie, Leonard Orban, sef peste recent creatul Minister al Afacerilor Externe, a declarat ca UE ar putea ingheta cinci programe de dezvoltare in cazul in care tara nu va reusi sa respecte recomandarile europene pana la finalul lunii iunie. Nu ar fi pentru prima data cand Comisia Europeana decide sa blocheze plati aferente Romaniei. In luna februarie, Bruxelles-ul a oprit finantarea Romaniei dupa ce a descoperit o serie de nereguli cu privire la sectorul managementului resurselor umane, in valoare estimata la aproximativ 3,5 miliarde de euro.

The Economist mai scrie si ca gradul foarte redus de absorbtie a fondurilor europene a devenit o problema obsesiva pentru guvernul de la Bucuresti. Executivul a declarat in mod repetat ca fondurile europene reprezinta principala prioritate a tarii pentru anul acesta.

Care sunt principalele motive pentru care asa-zisele fonduri structurale europene nu sunt accesate? Analistii arata catre coruptie, lipsa motivarii si a informarii, o capacitate administrativa inadecvata si lacune majore in intelegerea felului in care functioneaza institutiile Uniunii Euroepene.

Pentru a aborda problema, guvernul roman a introdus in septembrie ministerul condus acum de domnul Orban. Romanii au nevoie urgenta de fondurile structurale care sunt retinute. La cinci ani de la aderarea la UE, exista in continuare sate in care oamenii traiesc fara electricitate sau apa curenta. Infrastructura Romaniei se afla la mare departare de standardele europene, cu doar 300 de kilometri de autostrada si zeci de sosele deteriorate, construite in timpul regimului Ceausescu.

Comisia Europeana va publica un nou raport privind Romania in urmatoarele saptamani. Nelinistea politica pe care tara a experimentat-o recent si faptul ca economia a reintrat in recesiune luna trecuta sunt fapte ce pun presiune suplimentara pe guvern. 

Timpul se scurge in timp ce tara se apropie de termenul limita pentru absorbtia banilor europeni, 2013. Autoritatea de Management, institutia responsabila de absorbtia fondurilor pentru programele de resurse umane, trebuie sa faca schimbari radicale pana la finalul anului, a declarat Victor Ponta. Altfel, va restructura complet autoritatea anul viitor. Este chiar dispus sa riste pierderea intregului buget UE pentru 2013. Aceasta ar putea fi o ocazie perfecta ca Romania sa o ia de la capat; de data asta, poate, in directia corecta.