Teză de premiant | Runner-up White Collar: Alexandru Olănescu și Sandra Olănescu, Partners Cliza Law Office | Romanian Legal Awards

Casa de avocatura Cliza Law Office (CLO) a fost înființată în cursul anului 2006, de către avocat Claudia Marta Cliza, impunându-se cu rapiditate pe piața avocaturii din România prin performantele pe care a reușit sa le atingă în  executarea mandatelor încredințate.

În lumina principiilor integrității, profesionalismului, echității, confidențialității, inovării și responsabilității care ghidează fiecare membru al echipei CLO, serviciile de consultanță și asistență juridică acordate clienților se ridică la cele mai înalte standarde europene și internaționale.

Cu o echipa de 12 de avocați, CLO acoperă toate ariile de practică, fiind implicată în cauze complexe ce implică analiza dreptului național dar și a sistemelor de drept internațional.

La inceputul anului 2018 structura de conducere a fost extinsa prin cooptarea avocatilor Sandra Olanescu si Alexandru Olanescu in calitate de avocati parteneri.

De-a lungul timpului, CLO a fost preferată de principalii actori ce activau pe piața achizițiilor publice, din sistemul financiar-bancar, energie și resurse naturale, etc., casa de avocatura fiind structurata în următoarele departamente:

  • Drept civil si de contencios administrativ si fiscal;
  • Drept penal – white collar crime;
  • Dreptul muncii;
  • Energie si resurse naturale;
  • Merger & Aquisition;
  • Concurenta si proprietate intelectuala;
  • Banking & Finance;
  • Arbitraj;
  • Capital Markets
  • Insurance
  • Dreptul mediului;
  • Dreptul transportului.

De asemenea, CLO a trecut cu succes testul timpului, istoria dovedind că punând prima facie accent pe calitatea serviciilor acordate clienților săi, o societate de nivel mediu din perspectiva numerică a echipei, se poate plasa la nivel național printre cele mai reputate case de avocatură din Romania.

In cadrul societatii CLO, Alexandru Olanescu a coordonat departamentul de drept penal de la infiintarea acestuia in anul 2018 si pana la jumatatea anului 2019 cand datorita cresterii numarului de mandate incredintate precum si a echipei de avocati, conducerea departamentului a fost modificata prin alaturarea expertului Mirela Gorunescu in calitate de Co-Head White Collar Crime Department.

Alexandru Olanescu a activat in ultimii 5 ani cu precadere in domeniul dreptului penal al afacerilor, acumuland o bogata experienta in urma reprezentarii clientilor sai in unele dintre cele mai importante cazuri de „white collar crime” investigate de catre autoritatile din Romania.

De-a lungul timpului, Alexandru Olanescu a gestionat pentru clientii sai cazuri complexe de criminalitate economico-finanicara, investigatii de coruptie, cazuri de „cybercrime” , cauze ce implicau incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, precum si dosare ce vizeaza infractiuni contra umanitatii.

De asemenea, Alexandru Olanescu este implicat constant si in acordarea de consultanta juridica de specialitate companiilor si societatilor transfrontaliere cu reprezentante pe teritoriul Romaniei in scopul prevenirii aparitiei activitatilor econimico-finanicare ce ar cadea in sfera litisconsortiului penal.

In cadrul dosarului nr. 33112/3/2014, pe data de 24 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucuresti a dispus achitarea consilierului presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, doamna Gabriela Dumitriu, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat (art. 367 alin. 1 si alin. 3 C. Pen.) si complicitate la folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase (art. 48 C. Pen. raportat la art. 13 din Legea nr. 78/2000).

Anterior, in prima instanta, Tribunalul Bucuresti dispusese fata de acesta, pe latura penala, o solutie de condamnare iar, pe latura civila, admiterea pretentiilor civile formulate in cauza.

De asemenea, prin Decizia penala nr. 1165/2019, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca nelegale interceptarile efectuate cu suportul tehnic oferit de Serviciul Roman de Informatii dispunand excluderea de la dosar a materialului probator constand in procesele-verbale de redare a interceptarilor convorbirilor telefonice.

Gabriela Dumitriu, consilier al presedintelui CCIB, a fost asistata, in apel, de avocatii Alexandru Olanescu (Partner Cliza Law Office) si Mirela Gorunescu (Managing Associate Cliza Law Office).