TaxEU 2015: Rezonabilitate si absurd in recalificarea activitatilor

Anca Grigorescu (foto), partener al firmei de avocatura bpv Grigorescu Stefanica, a discutat despre rezonabilitate si absurd in recalificarea activitatilor in cadrul celei de-a noua editii a evenimentului de taxe si fiscalitate, TaxEU, desfasurat recent la Bucuresti.

In prezentarea sa, Anca Grigorescu a subliniat caracterul controversat al recalificarii activitatilor in temeiul articolului 7 din Codul fiscal cauzat, in principal, de faptul ca este un subiect sensibil si interpretabil din punct de vedere tehnic si care prezinta potential pentru eventuale abuzuri. In acest context, Anca Grigorescu a prezentat decizia neasteptata adoptata la sfarsitul anului trecut, respectiv aceea a recalificarii unei activitati desfasurate de o societate ca dependenta. In contextul in care legea lasa, pe de-o parte, o marja considerabila de interpretare a criteriilor de dependenta si statueaza, pe de alta parte, asupra dreptului organelor fiscale de a retrata orice tranzactie cu scopul reflectarii continutului economic, numarul si varietatea exemplelor de recalificare va continua sa creasca, a aratat Anca Grigorescu.

In acest sens, ea a recomandat o inventariere a raporturilor juridice pe care societatile le deruleaza sau sunt pe cale sa le stabileasca, pentru a putea diagnostica din timp eventualele probleme si pentru a diminua eventualele obligatii suplimentare de plata stabilite de organele fiscale in sarcina societatilor in viitor. Avand in vedere ca aspectele care pot conduce la recalificare nu sunt intotdeauna usor identificabile si trebuie privite in context, Anca a prezentat un instrument de auto-evaluare a anumitor aspecte de care trebuie sa se tina seama in considerarea actualei tendinte a organelor fiscale de recalificare a activitatilor.