Taxe clawback de peste 4,5 mil. de euro, anulate in 2015 de Casa de Avocatura Ionescu si Sava

Casa de Avocatura Ionescu si Sava anunta castigarea irevocabila, de la inceputul anului 2015 si pana in prezent, a sase dosare de anulare a taxei clawback, a caror valoare cumulata este de aproximativ 4,5 milioane de euro (20 milioane de lei).

In acelasi timp, avocatii Ionescu si Sava gestioneaza, in diverse etape procesuale, un numar de alte 18 dosare, dintre care o parte au fost deja castigate in prima instanta si se afla, in prezent, in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Valoarea totala a celor 18 dosare este de aproximativ 80 milioane de lei.

Clientii reprezentati in cadrul acestor dosare sunt companii farmaceutice de prima dimensiune, cu afaceri relevante pe piata locala. “Principalele probleme semnalate in instante de jucatorii farma sunt lipsa de transparenta in calculul valorilor comunicate, incalcarea prevederilor legale care reglementeaza procedura de stabilire a acestor valori, comunicarea unor consumuri de produse medicamentoase pentru care, pentru varii considerente (de exemplu, inexistenta respectivelor produse), era imposibil sa se realizeze un consum, includerea TVA si adaosul altor jucatori (distribuitori, farmacii) in baza de impozitare datorita gresitei interpretari si aplicari a prevederilor legale”, declara avocat Alina Toma (foto articol), reprezentant al Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Ceea ce este important de precizat este si faptul ca, datorita modalitatii de gestionare a procesului, notificarile CNAS sunt anulate integral (deci nu doar pentru o parte a valorilor comunícate, cum se intampla in multe dintre cazurile de acest gen) iar reemiterea lor in conditii de legalitate este, din punctul nostru de vedere, imposibila. Prin urmare, clientii pentru care sunt castigate aceste procese pot recupera integral si definitiv taxele achitate. Mai mult decat atat, sunt multi jucatori in piata care nu au avut indicii interne cu privire la erorile produse in sistemul CNAS si initial nu au contestat aceasta taxa. Acum, insa, pe fondul neregulilor descoperite, dar mai ales fata de nivelul din ce in ce mai impovarator al acestei contributii – in conditiile in care preturile au scazut, iar piata a avut o crestere nesemnificativa, ce nu justifica majorarea constanta a procentului contributiei – devine din ce in ce mai evident ca aceasta contributie a fost stabilita nelegal. La solicitarea expresa a acestora, echipa noastra a elaborat si a pus la dispozitia clientilor sai o serie de solutii, astfel ca de expertiza si de strategia noastra pot beneficia inclusiv cei care nu au contestat notificarile CNAS in termenul si pe calea prevazute expres de OUG nr. 77/2011”, adauga Alina Toma.

Echipa de avocati din cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava care a asistat clientii in castigarea acestor dosare este coordonata de Alina Toma si de Radu Ionescu, parteneri in cadrul casei de avocatura.

Casa de Avocatura Ionescu si Sava are o expertiza particulara pe segmentul farmaceutic, oferind asistenta jurídica in legatura cu toate aspectele comerciale si de reglementare a pietei farmaceutice unora dintre cei mai mari producatori si distribuitori de medicamente activi pe piata locala.

Casa de Avocatura Ionescu si Sava a incheiat anul precedent cu o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro.