Taxa clawback este partial neconstitutionala

Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, ieri, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback este partial neconstitutionala, intrucat se aplica o dubla impozitare pe medicamente, scrie Mediafax.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, considera ca decizia de marti a Curtii Constitutionale este una „justa si asteptata” si elimina un „nonsens fiscal”.

CC a admis in parte sesizarea de neconstitutionalitate a OUG 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii – Taxa de clawback, respectiv faptul ca includerea TVA in baza de impozitare a taxei clawback este nelegala.

Astfel, Curtea a admis sesizarea societatii Labormed Pharma Bucuresti, care a contestat, in instanta de contencios administrativ, taxa impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, actiune ce a ajuns pe masa judecatorilor constitutionali.

Decizia de marti a CC este general obligatorie, aceasta urmand a fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.

Presedintele APMGR a mai spus ca, in acest moment, raman de actualitate doua probleme legate de aceasta taxa. Prima este aceea ca, in prezent, obligatia de plata nu este calculata la pretul de producator al medicamentelor, ci la pretul de raft. „Asta inseamna ca noi platim si pentru terti, respectiv pentru distribuitori si pentru farmacii, ceea ce nu este normal”, a explicat presedintele APMGR.

Producatorii mai cer corelarea termenului de plata a taxei cu cel la care se incaseaza banii de la stat pentru medicamente. „Practic, in acest moment, noi platim in avans. Platim acum si incasam peste un an”, a subliniat Dragos Damian.

La jumatatea lunii ianuarie, producatorii romani de medicamente avertizau ca, in cazul mentinerii formulei actuale a taxei, nu vor mai putea efectua investitii in productie.

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrageau atentia, in mai 2012, ca vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila.

Plata acestei taxe, mai spuneau cei de la ARPIM si APMGR, ar obliga companiile farmaceutice sa restranga productia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate si sa isi reduca personalul, pentru limitarea costurilor.

Companiile avertizau ca exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali.

Neplata acestei taxe de catre un producator va aduce cu sine, conform legii, eliminarea tuturor medicamentelor acelui producator din lista de medicamente compensate si gratuite. „Toate acestea vor avea efecte negative in special pentru pacienti, care vor fi obligati fie sa recurga la alte scheme de tratament, fie sa isi cumpere din banii proprii medicamentele de pe alte piete europene unde acestea sunt disponibile”, a explicat Sorin Popescu, coordonator grup comunicare ARPIM.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.