Avocatii Tanasescu, Gavrila & Asociatii o iau de la capat, pentru Vodafone, in litigiul cu CC

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a trimis astazi spre rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, pentru vicii de procedura, dosarul in care Vodafone Romania a contestat amenda de 120,35 milioane de lei aplicata de Consiliul Concurentei (CC) in februarie 2011, pentru abuz de pozitie dominanta.

Sentinta a fost casata, iar dosarul a fost retrimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este motivata de existenta unor vicii de procedura in privinta sentintei pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti„, au precizat surse apropiate situatiei si citate de Mediafax.

Vodafone Romania este reprezentata in acest dosar de firma de avocatura Tanasescu, Gavrila & Asociatii, printr-o echipa coordonata de partenerii fondatori Dr. Victor Tanasescu (foto articol) si Cristian Gavrila (foto dedesubt). Acesta din urma este optimist cu privire la decizia pe care o va obtine firma de avocatura la rejudecarea care va avea loc la Curtea de Apel Bucuresti. “Solutia pronuntata astazi de Inalta Curte ne traseaza o traiectorie favorabila si suntem increzatori in sansele noastre de a castiga acest proces“, a declarat Cristian Gavrila pentru Legal Marketing.

Cristian Gavrila

Vodafone Romania a fost amendata, alaturi de Orange Romania, de catre Consiliul Concurentei, in februarie 2011, cu suma totala de 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de pozitie dominanta, cele doua companii fiind acuzate ca au blocat, in 2007, accesul operatorului Netmaster la retelele lor de telefonie.

In cazul Vodafone Romania, amenda a fost de 120,35 milioane de lei si a reprezentat 3,45% din afacerile operatorului in 2010, in timp ce in cazul Orange Romania, amenda s-a ridicat la 147,98 milioane de lei, fiind stabilita la 3,6% din cifra de afaceri a operatorului in acelasi an.

Cele doua companii au contestat in instanta sanctiunile. Potrivit legii, deciziile Consiliului Concurentei pot fi atacate doar la Curtea de Apel Bucuresti, cu posibilitatea recursului la ICCJ.

Vodafone, reprezentata de Tanasescu, Gavrila & Asociatii, a atacat decizia Consiliului Concurentei in 2011 si a pierdut in faza de fond. Avocatii companiei au facut recurs, iar dosarul a ajuns la ICCJ. Dupa doua amanari, magistratii de la Inalta Curte au hotarat sa trimita dosarul inapoi la instanta de fond.

De partea cealalta, Orange a obtinut, tot in faza de fond, anularea amenzii aplicate de catre CC. In acest litigiu, Orange a fost asistata de echipe de avocati din cadrul firmelor D&B David si Baias si Stoica & Asociatii, precum si de avocati din departamentul juridic intern. Echipa de avocati de la Stoica & Asociatii a fost condusa de catre Valeriu Stoica, avocatul coordonator al firmei, in timp ce Sorin David, managing partner, a coordonat avocatii firmei D&B David si Baias. Decizia favorabila obtinuta de Orange a fost atacata, la ICCJ, de catre Consiliul Concurentei, judecarea recursului fiind programata pentru data de 21 mai 2014.

Istoric 

Investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si a avut ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie. Netmaster Communications a reclamat ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de Orange, Vodafone si Romtelecom.

Autoritatea de concurenta a constatat ca Orange si Vodafone au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster le solicitase interconectarea la tariful reglementat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, tarif mai mic decat cele practicate de cele doua firme de telefonie. Abuzurile Vodafone si Orange s-au manifestat pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor in propriile retele de telefonie, piete pe care fiecare dintre acesti operatori detine o pozitie de monopol. Conform legislatiei in domeniul concurentei, in absenta unei justificari obiective, un refuz reprezinta un abuz de pozitie dominanta pe piata de acces. Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania pentru o perioada de un an si jumatate in reteaua Vodafone si doi ani si patru luni in reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster„, se arata in raportul Consiliului Concurentei pe anul 2010, citat de Economica.net.

In prezent, Netmaster Communications nu mai exista, fiind radiata (fuziune prin absorbtie), iar ultima inregistrare la Oficiul National al Registrul Comertului (ONRC) dateaza din 30 septembrie 2008. Firma a fost cumparata de New Com Telecomunicatii, care si-a vandut la randul sau baza de clienti catre RCS&RDS si Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.