SVS & Partners salveaza COLTERM de la plata a 1,5 milioane de euro

Avocatii de la SVS & Partners au obtinut pentru compania de termoficare COLTERM din Timisoara o importanta hotarare judecatoreasca. Decizia Curtii de Apel Timisoara scuteste COLTERM de plata a 1,5 milioane de euro catre un important grup de firme din domeniul constructiilor.

Curtea de Apel Timisoara a decis sa mentina hotararea Tribunalului Timis in procesul in care un grup de firme din domeniul constructiilor, a cerut in instanta despagubiri pentru conductele COLTERM ce traverseaza proprietatea acestuia. Motivul invocat a fost faptul ca o conducta ce ocupa 719,34 mp, parte a retelei de termoficare din Timisoara, l-ar fi impiedicat sa construiasca pe un teren care a fost atribuit in proprietate, in 1991.

„S-a incercat practic o schimbare a regimului servitutii din una cu titlu gratuit in oneros. Dreptul de proprietate al societatii comerciale reclamante, care se pretinde a fi nelimitat si incalcat, este de fapt afectat de o servitute legala cu titlu gratuit din chiar momentul constituirii sale”, afirma Alin Speriusi-Vlad, partener fondator al SVS & Partners.

Acesta a aratat in instanta ca nu se poate vorbi in cauza de fata despre o vatamare a dreptului de proprietate al reclamantuluiasupra acestui imobil intrucat dobandirea imobilului s-a realizat cu titlu gratuit exact in forma in care se gaseste si azi in patrimoniul companiei respective, adica traversat de retelele de termoficare concesionate astazi de municipalitate catre COLTERM. Astfel, inca din momentul impropietaririi prin H.G. 834/1991, terenul companiei reclamante este grevat de un drept de servitute cu titlu gratuit constituit prin destinatia proprietarului, statul roman, drept care ulterior a fost transmis Municipiului Timisoara in baza legii nr. 213/1998. In prezent ca urmare a incheierii contractului de concesiune cu COLTERM, exercitarea acestui drept de servitute cu titlu gratuit se realizeaza de catre societatea de termoficare.