Suciu Popa: Uniunea Europeană își consolidează abordarea în lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului prin implementarea unui nou ansamblu legislativ

Autori: Noemi Siman, Managing Associate și Dan Oltean, Senior Associate


Recent, comisiile Parlamentului European pentru Afaceri Economice și Monetare și pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne au adoptat o poziție favorabilă în legătură cu un nou pachet legislativ destinat să întărească politicile UE privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CTF). Aceasta deschide calea pentru ultima etapă a procesului legislativ al UE în vederea adoptării acestui pachet legislativ.

Pachetul legislativ propus include trei componente:

  • Regulamentul UE „cartea de reguli unică„, care cuprinde prevederi legate de obligațiile de cunoaștere a clientelei, transparența beneficiarilor reali și utilizarea instrumentelor anonime, precum criptoactivele;
  • A 6-a Directivă privind Combaterea Spălării Banilor, care include prevederi despre supravegherea națională, Unitățile de Informații Financiare (FIU) și accesul autorităților competente la informații esențiale, precum registrele beneficiarilor reali și activele din zonele libere;
  • Regulamentul pentru înființarea autorității speciale pentru combaterea spălării banilor (AMLA), care va avea competențe de supraveghere și investigație pentru a asigura conformitatea cu normele AML/CFT;

În temeiul noului pachet legislativ propus, organizații precum băncile, gestionarii de active și criptoactive, agenții imobiliari și cluburile de fotbal profesionist renumite vor fi obligate să verifice identitatea clienților, activele și proprietățile companiilor. De asemenea, aceste organizații vor trebui să efectueze evaluări detaliate ale riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului în domeniul lor și să raporteze datele relevante unui registru central.

Un element notabil al noului pachet legislativ propus este stabilirea unui plafon de 1.000 € pentru plățile anonime cu active digitale. Proiectul propune, de asemenea, limitarea tranzacțiilor în numerar la 7.000 € atunci când clientul nu poate fi identificat. Aceste măsuri vizează reducerea riscurilor asociate abuzurilor din domeniul criptoactivelor, a căror utilizare se extinde rapid.

Înființarea AMLA este privită ca fiind „nucleul” noului pachet legislativ propus și se așteaptă să „revoluționeze monitorizarea AML/CFT în Uniunea Europeană„, fiind responsabilă pentru coordonarea autorităților naționale și consolidarea capacității analitice privind fluxurile ilegale de fonduri și bunuri. Astfel, AMLA va monitoriza riscurile și amenințările din interiorul și exteriorul UE și va supraveghea direct instituțiile de credit și financiare specifice. Va avea autoritatea de a impune sancțiuni, de a media între supraveghetorii financiari naționali și de a primi plângeri de la persoanele care semnalează nereguli.

De asemenea, fiecare stat membru va trebui să înființeze o unitate de informații financiare (FIU) pentru a preveni, raporta și contracara spălarea de bani și finanțarea terorismului. FIU-urile vor colabora cu AMLA și instituțiile relevante la nivelul UE. FIU-urile naționale și alte autorități competente vor avea acces la informații privind proprietatea beneficiarilor, conturile bancare, registrele de terenuri sau imobiliare și bunurile de valoare mare.

Odată implementate, noile reguli AML/CFT și AMLA se vor aplica întregului sector european de active digitale, obligând toți furnizorii de servicii de criptoactive să efectueze o verificare temeinică a clienților lor. Aceste măsuri vizează reducerea riscurilor de abuz impuse de criminalitatea din spațiul criptoactivelor, care se extinde rapid.

Parlamentul European își va confirma poziția cu privire la noul pachet legislativ în sesiunea sa plenară din aprilie, pregătind terenul pentru negocieri privind forma finală a noului pachet legislativ propus. Acest pachet va reprezenta un pas important în consolidarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului în UE, asigurând un mediu financiar mai sigur pentru cetățenii și întreprinderile europene.


Suciu Popa este o firmă de avocati de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.