Suciu, Popa şi Asociaţii: Noua lege privind Registrul Comerțului și modificările aduse Legii Societăților reprezintă un pas înainte în guvernarea corporativă.

Noua lege privind Registrul Comerțului și modificările aduse Legii Societăților reprezintă un pas înainte în guvernarea corporativă. Aceasta aduce câteva măsuri simplificate care vor fi benefice pentru afacerile companiilor.

La data de 26 Noiembrie 2022, Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului,  cât și modificarea altor acte normative vor intra în vigoare.

Noua lege modifică Legea Societăților nr. 31/1990 precum si cele din OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Principalele modificări aduse Legii Societăților Comerciale 

Noi clauze obligatorii pentru Actul Constitutiv al Societăților cu răspundere limitată (SRL):

  • Declarația acționarilor precum că răspund de îndeplinirea condițiilor pentru ocuparea acestei funcții;
  • Clauze privind modalitatea aleasă de adoptare a hotărârilor adunării generale a acționarilor, în cazul în care majoritatea absolută nu poate fi întrunită, din cauza participării egale la capitaluri proprii;
  • Perioada mandatului directorilor;
  • Modalități de asigurare a stingerii datoriilor sau regularizării acesteia de comun acord cu creditorii, în cazul dizolvării fără lichidare, când acționarii convin asupra repartizării și lichidării activelor societății;
  • Datele de identificare ale beneficiarilor finali și metodele prin care se exercită controlul asupra societății.

În special, în cazul SRL-urilor, regula unanimității în cazul deciziilor privind modificarea actului constitutiv a fost eliminată.

Noi clauze obligatorii pentru actul constitutiv aferent Societăților pe Acțiuni (SA):

  • Tipul companiei (necotate sau listate);
  • Datele de identificare ale beneficiarilor finali (UBO – Ultimate Beneficial Owner) și metodele prin care se exercită controlul asupra companiei.

Alte modificări:

  • Eliminarea obligației, în ceea ce privește SRL-urile, de a plăti integral la constituire capitalul social subscris și înlocuirea cu obligația de a plăti 30% din capitalul subscris înainte de începerea operațiunilor, în cel mult 3 luni de la data înregistrării. Diferența trebuie plătită în termen de 12 luni, pentru abonamentul în numerar și în termen de 2 ani pentru abonamentul în natură.
  • Posibilitatea Registrului Comerțului de a determina îndeplinirea condițiilor de dizolvare a societății, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, în cazuri similare celor prevăzute de Codul de procedura fiscală pentru inactivitate fiscală (ex. expirarea sediului, încetarea activității sau nereluarea activității după inactivitate temporară etc.)
  • Este necesară acceptarea expresă a mandatului de directori;
  • Termenul de implementare a deciziilor de majorare a capitalului social a fost prelungit de la 1 an la 18 luni.

Articol inspirat: https://www.linkedin.com/company/suciu-popa-&-asociatii/

Despre Suciu Popa și Asociații

Suciu Popa a fost înființată de o echipă de experți juridici recunoscuți, care împărtășesc un etos profesional comun: angajamentul de a oferi clienților o valoare ridicată prin înțelegerea profundă a nevoilor lor juridice, implicarea solidă a partenerilor și eficiență.

Suciu Popa si Asociații se bazează pe reputația construită pe parcursul a peste 20 de ani de activitate pentru investitori strategici importanți și fonduri de investiții, antreprenori locali și corporații străine, autorități publice și instituții financiare internaționale. În permanentă consiliere în probleme juridice complexe aflate în fruntea pieței românești, serviciile juridice excepționale oferite de avocații Suciu Popa au fost susținute de directoare juridice internaționale prestigioase precum Chambers and Partners, Legal 500 și IFLR 1000. De asemenea, Global Arbitration Review l-a numit pe Suciu Popa pe lista sa prestigioasă a celor mai importante practici de arbitraj internațional din lume, GAR 100.

Firma Suciu Popa si Asociații reprezintă clienți în toate domeniile dreptului afacerilor și are, în special, capacități recunoscute în fuziuni și achiziții, energie și resurse naturale, litigii, arbitraj internațional, piețe de capital, infrastructură, PPP și achiziții publice, construcții, imobiliare, concurență și PI, Insolvență și restructurare.