Suciu Popa: Reguli noi pentru prosumatori: procedura de racordare la reţeaua de distribuţie se simplifică

Autori: Neomi Siman – Managing Associate şi Sebastian Spinu – Associate


În contextul crizei energetice care a creat diverse provocări pentru operatori au fost adoptate reguli noi pentru simplificarea procedurii de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.
Pe 3 Februarie 2023 s-a publicat Ordinul nr. 4 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei in domeniul racordării utilizatorilor la reţeaua electrică de interes public care a introdus următoarele modificări principale:

– Termenul inițial de 3 luni pentru constituirea garanției financiare înscrise în avizul tehnic de racordare a fost majorat, astfel că utilizatorii vor avea la dispoziție un termen de 12 luni pentru a îndeplini această formalitate. Această măsură este menită să încurajeze dezvoltarea proiectelor privind producerea energiei electrice, în special cele bazate pe resurse regenerabile, având în vedere că termenul inițial de 3 luni reprezenta, de cele mai multe ori, un impediment pentru investitori.
De menționat că de această măsură se vor bucura și utilizatorii care au depus deja cereri de racordare în vederea obținerii avizului tehnic de racordare.

– Până acum, suportarea cheltuielilor pentru achiziționarea și montarea elementelor de măsurare era în sarcina operatorului de rețea exclusiv pentru utilizatorii clienți finali casnici și pentru prosumatori, acum sfera utilizatorilor care se bucură de această facilitate s-a extins inclusiv la utilizatorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice ale căror locuri de consum sunt racordate la reţelele electrice de joasă tensiune.

– De asemenea, cu titlu de noutate, Ordinul nr. 4/2023 introduce posibilitatea utilizatorilor de a achiziționa grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice.

– În ce privește modalitatea de achiziție, aceasta se va face prin respectarea specificaţiilor tehnice puse la dispoziţie de operatorul de reţea. Aceste specificații se vor publica pe pagina de interne proprie a operatorului de rețea și se vor include și în avizul tehnic de racordare.

– Rambursarea contravalorii elementelor achiziționate de utilizatori se va realiza de operatorii de distribuție la termenele stabilite pentru rambursarea contravalorii lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului prevăzute în contractul de racordare. Valoarea rambursată nu va depăși valoarea maximă a unui echipament cu aceleași specificații tehnice achiziționate de operatorul de rețea în ultimele 12 luni.


Despre Suciu Popa:

Suciu Popa este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.