Suciu Popa: Înlăturarea barierelor legislative din calea energiei regenerabile în România. Perspective din studiul Consiliului Concurenței

Studiul mult așteptat al Consiliului Concurenței din România privind barierele legislative la intrarea pe piață a producătorilor de energie electrică din surse regenerabile a fost, în sfârșit, publicat, dezvăluind probleme critice care necesită atenție.

Una dintre descoperirile cheie este blocajul MADR – „elefantul” din Camera Energiei Regenerabile din România.

Aceasta se referă la proiecte care depășesc 50 de hectare, a căror dezvoltare se confruntă cu probleme serioase în urma modificării Legii funciare nr. 18/1991. MADR susține că intenția din spatele acestei restricții este de a proteja producția agricolă, în ciuda faptului că legiuitorul național nu a menționat în mod explicit o astfel de intenție.

Rațiunea MADR se concentrează pe securitatea alimentară națională și pe conservarea suprafețelor agricole, argumentând că limita de 50 de hectare nu împiedică dezvoltarea proiectelor SRE.

Totuși, constatările Consiliului Concurenței contrazic poziția MADR, întrucât Consiliul identifică impactul restrictiv al limitării de 50 de hectare pe piața SRE.

Blocajul MADR reprezintă un obstacol semnificativ în promovarea unui mediu propice pentru energia regenerabilă, subliniind nevoia critică de o legislație coerentă care să echilibreze protecția agriculturii și obiectivele de energie regenerabilă.

În acest context, autoritatea de concurență recomandă MADR să întreprindă demersurile necesare pentru a permite construirea de parcuri fotovoltaice și eoliene pe terenuri agricole, amplasate pe suprafețe extramurros, clasificate în clasa III, IV, și V, indiferent de suprafața ocupată. . De asemenea, MADR este sfătuit să permită dezvoltarea de parcuri eoliene pe terenuri agricole de calitate I și II, asigurând totodată productivitatea agricolă prin utilizarea duală a acestor suprafețe.

Material susținut de Casa de Avocatură Suciu Popa

Despre Suciu, Popa & Asociații

Suciu Popa este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.