SUCIU POPA – Firma de avocatură implicată în cele mai mari două tranzacții ale anului 2022, pe piața de fuziuni și achiziții din România

Începutul anului 2023 dezvăluie o radiografie a anului trecut care aduce vești semnificative pentru SUCIU POPA. Firma de avocatură s-a implicat, oferind consultanță în cele mai mari două tranzacții din anul 2022 care fac subiectul primei pagini a pieței de fuziuni și achiziții din România.

Compania de consultanță, Deloitte, susține că valoarea pieței de fuziuni și achiziții din România s-a triplat, iar această concluzie prevede că anul curent dispune de toate variabilele pentru a înregistra valori mai mari.

Raportată la cifre, valoarea dezvăluită a pieței de fuziuni și achiziții (M&A) din România a crescut la 4,1 miliarde de euro (4,43 miliarde de dolari) anul trecut, de la 1,4 miliarde de euro în anul 2021.

Luând în considerare tranzacțiile cu o valoare încă nedezvăluită, piața de fuziuni și achiziții ar putea ajunge la aproximativ 6,5 miliarde – 7,5 miliarde de euro în 2022, în creștere de la aproximativ 3,5 miliarde – 4 miliarde de euro în 2021, detalii transmise de către Deloitte într-un comunicat de presă miercuri, 18 Ianuarie 2023.

„Având în vedere evoluția pieței în a doua parte a anului 2022, a pieței regionale și globale și a situației geo-politice, mă aștept ca prima parte a anului 2023 să fie caracterizată de valori mai scăzute.” a declarat Radu Dumitrescu, coordonatorul și partenerul de consultanță financiară Deloitte România.

În total, în 2022 au fost anunțate 157 de tranzacții, în creștere față de 137 în anul precedent, inclusiv cele a căror valoare nu a fost dezvăluită oficial. Analiza Deloitte nu a luat în considerare tranzacțiile în valoare de mai puțin de 5 milioane de euro fiecare.

Cea mai mare tranzacție din anul 2022 a fost achiziționarea pachetului de 50% deținut de Exxon Mobil în proiectul offshore Neptun Deep, de către producătorul român de gaze naturale Romgaz, pentru o valoare raportată de 1 miliard de euro. Printre cele mai mari tranzacții din 2022 se numără și achiziția Ford România de către Ford Otosan din Turcia pentru 751 de milioane de euro și achiziția operațiunilor locale Hella de către producătorul francez de piese auto Faurecia pentru o valoare estimată la 473 de milioane de euro.

Vehicul românesc de investiții imobiliare, Paval Holding Properties, achiziționează portofoliul local de șapte clădiri de birouri al CA Immo, cu sediul central la Viena, pentru 377 de milioane de euro. De asemenea, compania de cofetărie, alimente și băuturi din SUA, Mondelez, preia operațiunile Chipita Global din România pentru aproximativ 327 milioane de euro, această acțiune fiind pe lista de oferte de top, a conchis Deloitte.