Suciu POPA: Fără PUZ pentru proiectele regenerabile dezvoltate pe anumite terenuri agricole

Autori: Andreea Lucaci, Managing Associate Suciu POPA & Dan Olteanu, Senior Associate Suciu POPA


Începutul anului 2023 a adus o veste bună pentru investitorii în energia regenerabilă – obligativitatea cerinței obținerii PUZ-ului pentru dezvoltarea anumitor proiecte de energie din surse regenerabile a fost eliminată.

Astfel, prin Legea nr. 21/2023, legiuitorul a adus câteva completări Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în sensul că se vor putea emite autorizații de construire/desființare fără a mai fi necesară elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de urbanism (inclusiv PUZ) pentru:

  • Obiectivele de investiții specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, amplasate pe terenuri agricole situate în extravilan, în suprafață de maximum 50 ha. În acest caz, exceptarea de la obligativitatea obținerii PUZ-ului va opera doar în măsură în care terenurile pe care sunt amplasate obiectivele de investiții sunt amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, sau au clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate și categoria de folosință arabil, pășune, vii sau livezi.
  • Linii electrice de înalta tensiune, în cazul în care acestea sunt amplasate pe terenuri agricole din extravilan de clasa I și a II-a de calitate, sau pe terenuri ocupate de parcuri naționale, rezervații, monumente, ansambluri arheologice și istorice.

Cu alte cuvinte, pentru dezvoltarea unui proiect de energie regenerabilă, mai este necesară doar aprobarea scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol și obținerea autorizației de construire.

Modificările aduse de Legea nr. 21/2023 sunt binevenite, mai ales în contextul în care obținerea PUZ-ului reprezintă de regulă cea mai lungă (cca. 1 an) și anevoioasă etapă în procesul de securizare a autorizației de construire.

În orice caz, notăm că excepția reglementată prin Legea nr. 21/2023 nu se aplică și proiectelor dezvoltate pe suprafețe mai mari de 50 ha, investitorii fiind în continuare obligați să obțină PUZ pentru trecerea în intravilan a terenurilor afectate de proiect și pentru actualizarea parametrilor urbanistici relevanți.

Astfel, soluția propusă de Legea nr. 21/2023 nu pare a veni și în sprijinul marilor jucători din industria regenerabilelor, care continuă să se confrunte cu refuzul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a emite avizul privind clasa de calitate a terenului necesar pentru introducerea în intravilan.

Rămâne, totuși, de văzut dacă vocea industriei va fi auzită și dacă legiuitorul va veni cu o soluție și pentru proiectele având suprafață mai mare de 50 ha.

Suciu Popa este o firmă de avocați de top, ce oferă servicii juridice complete, cu performanțe notabile în toate ariile dreptului afacerilor, inclusiv litigii și arbitraje, drept imobiliar, administrativ și contencios, dezvoltarea de proiecte, energie și resurse naturale, fiind clasată în mod constant de toate directoarele locale și internaționale în topul furnizorilor de servicii juridice. Fiind angajată pe deplin să facă diferența pe piața avocațială din România, Suciu Popa se bazează pe experiența și reputația solidă a avocaților și a partenerilor săi, construite pe parcursul a peste 20 de ani de asistență a clienților multinaționali, investitorilor strategici și fondurilor de investiții, autorităților publice și instituțiilor financiare internaționale, în unele dintre cele mai complexe tranzacții transfrontaliere, proiecte de investiții și litigii.